Chrome

Web is spil van Chrome OS

17 juli 2009

Google zelf omschrijft Chrome OS als een ‘lichtgewicht’ besturingssysteem dat in eerste instantie is bedoeld voor netbooks. Maar het is zodanig ontworpen dat het kan draaien op een breed scala van computers, variërend van mini-notebooks tot uit de kluiten gewassen desktop-pc’s. Wat dat betreft zou Chrome OS zich op langere termijn inderdaad tot alternatief van Windows kunnen ontpoppen.

Schmidt hield Chrome OS lang tegen

Eric Schmidt, Googles algemeen directeur, vond Google lang te klein om een besturingssysteemoorlog te ontketenen.
Google-oprichters Larry Page en Serge Brin liepen al in 2001 rond met plannen voor een browser en een besturingssysteem. Schmidt had gezien wat de browseroorlog tussen Netscape en Internet Explorer voor schade kon toebrengen en had daar geen trek in.
Page en Brin hebben echter tegen Schmidts wil in een aantal mensen aangenomen die hadden gewerkt aan Mozilla’s Firefox-browser. De eerste resultaten vond Schmidt zo indrukwekkend dat hij zijn mening wel moest herzien. Daarmee werd de verdere ontwikkeling van de Chrome-browser en het Chrome-besturingssysteem in gang gezet. Schmidt deed deze ontboezemingen op een media- en technologie-evenement in Silicon Valley, waar ook Page sprak.
De afkorting OS in Chrome OS staat voor besturingssysteem. Toch benadrukten beide heren dat zij het liever niet hebben over een besturingssysteem. Zij willen dat de eindgebruiker zich niet meer realiseert dat er een besturingssysteem op een pc nodig is, net als maar weinig gebruikers zich bewust zijn van het besturingssysteem van hun telefoon of kindle, de Amazon e-bookreader.

Tot dusver werd aangenomen dat Google het driekwart jaar geleden onthulde besturingssysteem Android voor mobiele telefoons zou uitbreiden tot zwaardere apparatuur. Acer heeft zelfs al aangekondigd een netbook te willen introduceren die draait op Android.

Nu zegt Google dat het om twee aparte projecten gaat. Ook Android is ontworpen voor een breed scala aan apparatuur, van smartphones tot settop boxes en netbooks. Google erkent dat er gebieden zijn waar Android en Chrome OS overlappen, maar meent dat het bieden van keuze “zal leiden tot innovatie ten faveure van iedereen, Google inbegrepen.”

Voor de ontwikkeling van Chrome OS volgt Google net als bij Android het open-sourcemodel. Later dit jaar komt de eerste broncode beschikbaar. Google zegt graag te willen samenwerken met de ‘open-sourcegemeenschap’, maar nadere bijzonderheden ontbreken.

Een aantal computerfabrikanten heeft bij voorbaat steun voor Chrome OS toegezegd. Daartoe behoren Acer, Adobe, Asus, HP, Lenovo en Toshiba. Ook de chipfabrikanten Freescale, Qualcomm en Texas Instruments doen mee. Opvallend afwezig in de annoncering was Intel, dat zelf werkt aan een op Linux gebaseerd besturingssysteem (Moblin) voor mobiele apparaten. Later liet Intel weten wel betrokken te zijn bij Chrome OS.
Een sterke troef van Google is dat het gebruik van Chrome OS gratis is. Prijsbewuste fabrikanten kunnen zich zo de kosten van een Windows-licentie besparen. Bedrijven en consumenten kunnen desgewenst ‘kale’ pc’s aanschaffen en vervolgens zelf Chrome OS installeren.

De gang van zaken met netbooks wijst tot nog toe echter in een andere richting. De eerste generatie netbooks bood vaak nog keus uit Windows XP of een Linux-versie zoals Ubuntu. Naar die laatste modellen was weinig vraag. De meeste consumenten gaven de voorkeur aan het vertrouwde Windows, ook al bracht dat (verborgen) extra licentiekosten met zich mee. Het overgrote deel van de huidige netbooks is dan ook alleen leverbaar met Windows. Microsoft doet er met Windows 7 alles aan om dat zo te houden.

Toch lijken er wel kansen voor Chrome OS te liggen bij kleine, draagbare apparaten en desktops met een x86- of ARM-processor. Het is niet voor niets dat Google in eerste instantie daar zijn inspanningen op concentreert. Een slanke, snel opstartende Linux-kernel (liefst ‘instant on’) met een set hecht geïntegreerde (web)applicaties voor alledaagse taken als websites bezoeken, e-mailen, chatten, twitteren, simpele documenten maken, foto’s, video’s en presentaties bekijken en muziek downloaden en beluisteren zou wel degelijk kunnen aanslaan. Of een volwaardig besturingssysteem voor veeleisende en complexe toepassingen daarmee overbodig wordt, is nog maar de vraag.

Volgens Google willen mensen geen tijd verspillen aan het opstarten van pc’s en browsers, aan het eindeloos configureren van nieuwe hardware en aan constante software-updates. Met Chrome OS is de gebruiker “in een paar seconden” online, belooft Google. Onder het motto ‘back to basics’ is de gebruikersinterface van Chrome OS simpel; vrijwel alle interactie vindt plaats via de webapplicaties. In feite neemt de browser voor een groot deel de taken van het OS over. Net als bij de huidige Chrome-browser draait elke webapplicatie onafhankelijk, zodat een vastloper geen effect heeft op andere actieve applicaties. De toepassingen zullen volgens Google draaien op elke standaardbrowser met Windows, Linux of Mac OS.

Google belooft bovendien een security­architectuur die de eindgebruiker vrijwaart van virussen, andere malware en patches. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. De eerste beveiligingslekken in de Chrome-browser zijn inmiddels al aan het licht gekomen. Het blijft afwachten of Google al zijn beloftes kan waarmaken.

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!