Loopbaan

Carriere

‘We staan op een keerpunt’

Er is dringend behoefte aan meer vrouwen in de IT.

9 juli 2016

Het tekort aan vrouwen in de IT is een hardnekkig probleem. Zowel in de opvoeding als in het onderwijs moeten er veranderingen plaatsvinden en we moeten op zoek naar aansprekende rolmodellen. En dan nog is de vraag of dit voldoende zoden aan de dijk zet. Dat was de conclusie na de Ronde Tafel die AutomatiseringGids organiseerde over vrouwen in de IT.

Seuntiëns: “De situatie is langzamerhand onhoudbaar aan het worden. De vraag naar goed opgeleide IT-professionals trekt in rap tempo aan. Bijna alles is IT, je kunt er niet meer omheen. Ik denk dan ook dat er vanzelf meer vrouwen gaan instromen, ook omdat IT steeds intuïtiever tot de eindklant komt. We staan nu echt op een keerpunt. Vrouwen zullen wel moeten.” Zij merkt dat er de laatste jaren bij bepaalde soorten softwarepakketten, zoals CRM, ERP en SAP, meer vrouwen toehappen. Die systemen liggen dichter tegen de business aan en zijn minder technisch. “Dat spreekt vrouwen meer aan. Hierdoor komen meer vrouwen in aanraking met IT. De kans bestaat dat zij doorstromen naar de harde IT-functies.”

Communicatie wordt belangrijker

Wat volgens Oosterman ook gaat helpen is dat applicaties steeds vaker in agile teams worden ontwikkeld. Hierdoor wordt communicatie tussen teamleden vanuit allerlei disciplines veel intensiever en belangrijker. ­“Zeker in dat soort settings bieden vrouwen meerwaarde. De chemie ­verbetert, er is meer interactie. Dus er wordt om die reden vaker gezegd door bedrijven en klanten: joh, doe er eens wat dames bij!” Zij benadrukt wel dat zij weg wil blijven van het generaliseren. “Ik heb een aantal ­mannen om me heen die echt schatjes zijn. Niet alle mannen zijn hard en zakelijk en niet alle vrouwen zijn empatisch en gevoelig. Er zitten ook krengen tussen.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!