Loopbaan

Carriere
lotte de bruijn

‘We moeten ons schamen voor het aantal vrouwen in ICT’

Directeur Nederland ICT uit haar zorgen over lage aantal ICT-studentes en vrouwelijke ICT’ers.

Directeur Nederland ICT Lotte de Bruijn. © Nederland ICT
23 januari 2019

Directeur Nederland ICT uit haar zorgen over lage aantal ICT-studentes en vrouwelijke ICT’ers.

Nog geen 10 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is eveneens bedroevend laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Lotte de Bruijn, directeur van branchevereniging Nederland ICT, maakt zich zorgen hierover.

Het lage aandeel vrouwen in de ICT en bij ICT-studies is volgens Lotte de Bruijn ‘echt iets waar we ons zorgen om moeten maken als land’. Bovendien zegt zij zich ervoor te schamen, in een interview met Techgirl. In het interview nodigt ze meisjes en vrouwen uit vooral aan de slag te gaan in de ICT. “Je bent de spin in het web, met alles verbonden. Of je hart nou sneller gaat kloppen van de zorg of economie, van duurzaamheid of programmeren. Er is een plek voor jou in de ICT.”

Techgirl van de maand

Lotte is een van de genomineerden voor TechGirl van de Maand, waarvoor binnenkort kan worden gestemd. “De kandidaten zijn allemaal om heel verschillende redenen fantastische rolmodellen. Mijn doel is om de digitale sector én Nederland vooruit te helpen. En dat doe ik door overal te vertellen dat technologie voor iedereen is en door de wereld van politiek en bestuur wat meer digitaal en divers te maken. Als je dat ook belangrijk vindt, dan moet je zeker op mij stemmen!”, aldus Lotte op de site van TechGirl.

Lotte is bij Nederland ICT terechtgekomen doordat haar toenmalige baas bij Dell haar meenam naar het evenement ‘bring your high potential’. “Stond ik daar tussen massa’s grijze mannen in donkerblauwe pakken. Na nog eenzelfde ervaring op een ander event, besloot ik op de toenmalige directeur van Nederland ICT af te stappen en mijn verbazing te uiten. Hoezo wachten tot je 50+ bent voordat je gaat netwerken in de ICT sector?”, vertelt ze tegen TechGirl.

Netwerk voor Young ICT-professional

Lotte kreeg de kans om onder de vlag van Nederland ICT het ‘young ICT professional’ netwerk (YIP) op te richten. Toen na drie jaar de rol van directeur vrijkwam, was de stap snel gezet. Ze noemt het in het eerder genoemde interview 'een opportunity of a lifetime'.

Digitale geletterdheid

Lotte vindt ICT-onderwijs heel belangrijk. Ze vindt dat kinderen optimaal moeten worden voorbereid op de toekomst, die steeds verder digitaliseert. "Dankzij hard werken hebben we ervoor gezorgd dat alle scholen verplicht digitale geletterdheid op moeten nemen in hun lespakket”, blikt ze terug in het interview met TechGirl.

Lees meer over
8
Reacties
Marcel den Hartog 10 augustus 2020 12:08

Als voorbereiding op een artikel kwam ik deze tegen. En ik ben echt verbijsterd door sommige commentaren. Ik heb veel gereisd en in vergelijking met veel andere landen doen we het in Nederland gewoon slecht. Dit heeft heel veel redenen en sommige beginnen al bij de ouders en de opvoeding, maar ook de lagere- en middelbare school hebben hier veel in te halen.
De beste teams waar ik mee gewerkt heb waren gezonde combinaties van man en vrouw, jong en oud, ervaren en onervaren. Iedereen die passie voor onze industrie heeft zou zich daarom dagelijks moeten afvragen welke rol hij of zij kan spelen om te zorgen dat onze kinderen al vroeg dat niet alleen IT, maar ook andere beroepen door iedereen gedaan kunnen worden...

Melissa 13 september 2019 21:39

Wat een vreemde mannelijke reacties hier op een compleet goedbedoeld artikel.

R. Jinny 13 maart 2019 17:14

Er zijn genoeg andere dingen om je echt voor te schamen. Ik las laatst ergens dat vrouwen beter zijn in het onderhouden van relaties, beter in programmeren, beter in studeren, beter in zo'n beetje alles. Politiek heel correct allemaal maar als dit in de praktijk van alledag niet blijkt dan is het allemaal gebakken lucht met een component van wishful thinking.

Jan van der Zanden 26 januari 2019 18:29

Eindelijk iemand die de ondervertegenwoordiging gewoon bij de studiekeuzes van de dames zelf legt.

En niet zeurt over glazen plafonds en old boys netwerken.

Of die ondervertegenwoordiging erg is?

Ja, want de productiviteit van NL en dus ook de welvaart zou hoger zijn als meer getalenteerde dames in de productieve sector zouden werken i.p.v. in allerlei minder productieve branches.

P.J. Westerhof LL.M MIM 25 januari 2019 11:48

Het is vast goed bedoeld, maar dit kleinerende en dwang-neurotische propageren van meer vrouwen in de ICT moet gewoon eens ophouden. Vrouwen zijn héél wel in staat hun eigen beroepskeuzes te maken Getuige o.a. de meerderheid van vrouwen in universitaire opleidingen.

En getuige de oververtegenwoordiging van vrouwen in de zorgsector. Met betrekking tot dit laatste mag de politiek wel eens beginnen met een positieve emancipatie van de man voor zorgfuncties, want de verhouding man/vrouw is daar volstrekt scheefgegroeid! Misschien aar eens afscheid nemen van de mega-overhead van middelbare-vrouwen-met-verstandig-kapsel in zorgmanagementfuncties en dat subsidiegeld steken in meer functies voor mannen??

Hans Bezemer 24 januari 2019 14:56

Vrouwen moeten zich schamen, ja. Maar blijkbaar wil niemand zich beschikbaar stellen om in de ICT te werken. Ik voel me niet aangesproken, want ik hoef me niet te schamen - ik werk in de ICT. Al jaren.

Lowlander 23 januari 2019 13:55

Wat mij betreft mag dit nu wel eens een keertje ophouden. De dames hebben tijd genoeg gehad om zich te bewijzen of te willen werken in de ICT, dat het (voorspelbaar) mislukt is geen reden meer om maar door te drammen....

Pieter 23 januari 2019 13:52

Dus op sites van het verplegend personeel staat dan "we moeten ons schamen voor het lage aantal mannen in de verpleging?" Ik vermoed dat havenarbeiders ook zwaar zuchten over het tekort aan vrouwelijke dokwerkers. IT is geen glamourjob tenzij je wat in de directie zit te filosoferen en goed bent in powerpoint... lange dagen, stress met deadlines, "agile", woedende gebruikers, files door verplaatsingen... Ik snap dat veel mensen afhaken ongeacht hun geslacht.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.