‘We mochten niet falen bij het ontwerp van Windows 7’

2 oktober 2009

Bij de introductie van Windows Vista speelde Nederland al een prominente rol in de persoon van Tjeerd Hoek, die toen hoofd van de ontwerpers was. Hij werkte destijds samen met vijf tot tien Nederlanders aan het uiterlijk van Windows Vista.

Bij het ontwerp van Windows 7 is slechts één Nederlander betrokken geweest. Zijn naam is Stephan Hoefnagels en hij heeft vijf jaar in Seattle gewoond, vlak bij Redmond. Tegenwoordig werkt hij op afstand vanuit New York. Na al die jaren spreekt hij met een lichte tongval. Hoefnagels – van huis uit industrieel ontwerper – is als senior user experience (ux) designer betrokken geweest bij het ontwerp van Windows 7.

“Met Windows 7 heeft het besturingssysteem van Microsoft echt een evolutionair design gekregen”, vindt Hoefnagels. Hij heeft samen met een groep van circa dertig andere ontwerpers enkele belangrijke wijzigingen in Windows aangebracht. De belangrijkste verandering waar Hoefnagels aan heeft gewerkt, noemt hij de ‘desktop experience’. Hieronder vallen onder meer de aanpassingen aan het startmenu en aan het gebruik van vensters.

De belangrijkste vernieuwing is die van de taakbalk. “Dit is een belangrijk en elementair onderdeel van het besturingssysteem omdat het altijd in beeld is. Het is niet zoals een fotobewerkingsprogramma iets dat maar een deel van de gebruikers ziet; iedereen werkt met de taakbalk. Daarom mochten we niet falen bij het ontwerp ervan.”

Bovendien is de taakbalk sinds 1995 niet meer veranderd, stelt Hoefnagels. De taakbalk bestaat uit drie delen; de startknop, de taskband met knoppen van programma’s die in gebruik zijn en de systemtray met icoontjes van draaiende programma’s. Nieuw aan de taakbalk is onder meer dat openstaande programma niet meer via knoppen in de taakbalk kunnen worden geopend. Van elk programma waarmee de gebruiker op dat moment werkt, wordt alleen de icoon in de taakbalk afgebeeld. En als iemand zes vensters van de browser heeft geopend, wordt er toch maar één icoon afgebeeld. Als de gebruiker zijn muis op dit icoontje houdt, klapt er een menu uit waarbij van alle actieve vensters van dat programma thumbnails te zien zijn, net als nu al het geval is bij Windows Vista.

De kritiek dat Microsoft bepaalde design­technieken afkijkt van concurrenten als Apple, werpt Hoefnagels verre van zich. “In Windows 7 zitten dingen die we al in Windows 1 in 1985 gebruikten, zoals de iconen op de taakbalk. Daarmee waren we veel eerder dan Apple.”

Een functie in Windows7 waar Hoefnagels trots op is, is Aero Shake. Als iemand meerdere vensters open heeft staan en hij schudt er één met zijn muis heen en weer, verdwijnt de rest van de openstaande vensters naar de taakbalk. “De reacties van de testpersonen op deze functie waren zo leuk. Dat was echt een leuke verrassing.”

Aero Shake en andere vernieuwingen zijn vooral ontstaan uit de wens om het aantal kliks voor gebruikers te minimaliseren. Dit is ook gebeurd bij de bediening van Windows Media Player. Als iemand iets afspeelt met Windows Media Player, kan hij bij Windows 7 de knoppen direct bedienen vanaf zijn taakbalk, zonder van venster te wisselen.

Volgens Hoefnagels is het niet moeilijk om een besturingssysteem zo te ontwerpen dat het geschikt is voor zowel thuisgebruikers als zakelijk gebruikers. “Uit de informatie die zo’n elf miljoen Vista-gebruikers anoniem aan Microsoft heben doorgegeven, is gebleken dat de verschillen tussen deze groepen niet zo groot zijn. Gemiddeld hebben ze tot dertien vensters tegelijk open.” Zakelijke gebruikers hebben vaker meer dingen openstaan dan thuisgebruikers, weet Hoefnagels.

Windows 7 is voortgekomen uit veel ontwerpen en prototypen. “Er zijn heel veel schetsen gemaakt en veel prototypen die we door een selecte groep testpersonen hebben laten proberen. 63 testpersonen hebben gedurende enkele maanden de vernieuwingen aan de desktop getest.” Ook heeft Microsoft dit keer gretig gebruikgemaakt van het zogeheten multidisciplinair ontwerpen. Dit wil zeggen dat iedereen binnen het bedrijf, ongeacht van welke afdeling, ideeën en suggesties kon aandragen voor het nieuwe ontwerp.”

Aan de taakbalk werkten bijvoorbeeld twaalf man bestaande uit ontwerpers, ontwikkelaars, testers en deskundigen op het gebied gebruiksvriendelijkheid. En verder is er veel geleerd van de feedback van Windows Vista. Die informatie is waardevol bij het ontwerp van nieuwe software.

Voor Hoefnagels zit deze klus erop. Wat Hoefnagels na de introductie van Windows 7 gaat doen, is nog niet helemaal duidelijk. “Voorlopig zijn we nog druk met het geven van presentaties en uitleg over het design van Windows 7. Met de opvolger van Windows 7 zijn we nog niet bezig.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!