Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
John Lin

‘We kunnen óók een hoop leren van China’

China tech-expert John Lin spreekt op AG TechFest.

11 augustus 2022

China tech-expert John Lin spreekt op AG TechFest.

China tech-expert John Lin is op 29 september één van de sprekers op AG TechFest, het nieuwe zakelijke techevent van AG Connect. Hij werkte onder meer als ecosystem business developer bij Bol.com en geeft lezingen over de onderwerpen innovatie en strategie. Aan AG Connect geeft hij alvast een tipje van de sluier over zijn presentatie.  

Lin groeide als kind van Chinese ouders in Nederland op met zowel de Nederlandse als de Chinese cultuur. Hij heeft ook een tijdje gestudeerd aan de universiteit in Shanghai. “Mijn verhaal op AG TechFest gaat over hoe de Chinese techindustrie eigenlijk een jaar of tien voorloopt op alles wat wij hier kennen op gebied van e-commercie, sociale media, gaming en entertainment. In China is alles in handen van de giganten Alibaba en Tencent."

Volgens Lin werkt Europese technologie nog veel met verschillende ‘eilandjes’. Overal zijn verschillende apps en platformen voor. Marktplaats, Bol.com, Spotify, Netflix, Facebook: het is in China allemaal één geïntegreerde ervaring. “Wij kijken niet goed naar wat er in China precies gebeurt op dit terrein. Het politieke systeem is anders, maar ook de cultuur en de taal. Hierdoor lijkt alles wat in China gebeurt erg ver weg, maar deze afstand wil ik verkleinen zodat we ook goede lessen kunnen leren van hun werkwijze daar."

Digitale reis door China

Lin wil het publiek met zijn presentatie meenemen op een digitale reis door China en laten zien wat in China de technologische ontwikkelingen. “We horen en lezen hier veel over bedreigingen vanuit China, zoals economische spionage. Maar er zijn ook lessen te leren. Ik wil de westerse en oosterse wereld dichterbij elkaar brengen door ook de mooie kanten van Chinese innovatie te laten zien, hoewel voor ieder goed voorbeeld ook een negatief voorbeeld te noemen is. Ik merk dat wij in Europa China vaak links laten liggen, terwijl zij onze goede ontwikkelen wél interessant vinden en daarvan leren.”

Lin legt ook uit waarom China op veel terreinen inmiddels voorloopt, zoals de ontwikkeling van 5G waar Chinese bedrijven zoals Huawei een jaar of tien eerder begonnen zijn en domineren in onderzoek en patenten. “Met name in de VS zijn er veel beschuldigingen hierover richting China, maar niemand kan eromheen dat Chinese organisaties hun huiswerk vaak beter hebben gedaan en met 5G-oplossingen beter, sneller en goedkoper zijn dan anderen."

China is te groot om te negeren

Ook levert China volgens Lin simpelweg dagelijks meer afgestudeerde ingenieurs af dan andere landen. Daarmee heeft het land op lange termijn een voordeel qua kennis. "Je kan China buiten de deur houden met nieuwe technologie, maar dan word je vanzelf ingehaald, omdat het land groot genoeg is om op termijn alles zelf te doen.” Wat Lin betreft moet de westerse wereld beter met China leren samenwerken. “Dat is in de politiek geen populaire boodschap op dit moment, maar ik zie het als een belangrijke uitdaging om op dit gebied juist te inspireren in plaats van te polariseren.”

John Lin op AG TechtFest

John Lin vertelt meer over de laatste ontwikkelingen in China tijdens AG TechFest, het nieuwe zakelijke techevent van AG Connect op 29 september 2022. Deelname is gratis voor wie werkzaam is in de techsector en voor ICT-studenten, dus mis het niet!

Claim je ticket voor AG TechFest

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.