Management

Branche
Mark van der Pas

'We krijgen weinig unicorns door hoe we omgaan met financiering'

Zo ervaart startup Uffective het Nederlandse startuplandschap.

Mark van der Pas © Uffective
13 april 2023

Nederlandse startup Uffective doet het goed: de activiteiten zijn in slechts negen jaar uitgebreid naar verschillende landen en de organisatie groeit elk jaar. Groei gefinancierd krijgen, is in Nederland best een uitdaging voor startups, meent CEO en oprichter Mark van der Pas. Uffective lost dit op via het eigen netwerk van de CEO, maar die luxe heeft niet iedereen.

Uffective wil teams ondersteunen bij het uitvoeren van een strategie. “Dan heb je het dus over KPI’s en objectives and key results, zodat mensen die projecten doen weten wat op dit moment belangrijk is. We houden ons echt bezig met de ‘why’-vraag binnen het bedrijf: waarom zijn we dit allemaal aan het doen? En hoe goed doen we dat eigenlijk?”, aldus Van der Pas.

Bij de start in 2014 lag de focus vooral op projecten die volgens de waterval-methode werden uitgevoerd. “Toen wij begonnen werd met agile nog geëxperimenteerd. Nu wordt net zoveel agile als waterval gewerkt. We hebben tegenwoordig klanten als kerncentrales die – gelukkig maar – absoluut niet agile zijn. Aan de andere kant hebben we klanten in de softwareontwikkeling, die honderd procent agile zijn. En alles wat daar tussenin zit.” Later kwam er een focus op objective en key results bij, en werden er ook oplossingen toegevoegd rondom resource management en tijd schrijven.

Die aanpak bleek een succes: Van der Pas startte het bedrijf in 2014 met vijf werknemers. Inmiddels groeit het bedrijf met zo’n 40% per jaar.  “We zijn nu  ongeveer 75 mensen groot, verdeeld over Portugal, België, Nederland en Duitsland. We hebben in de eerste twee maanden van dit jaar al twaalf mensen aangenomen en die groei blijft.”

Financiering moet echt beter

Maar groei moet wel worden gefinancierd. Daar ziet Van der Pas de grootste uitdaging voor Nederlandse startups. Hij staat daarin niet alleen: ook Techleap – een non-profit die het startupecosysteem in Nederland wil verbeteren – noemde dat probleem in februari, tijdens de presentatie van het jaarlijkse State of Dutch Tech-rapport. In 2022 werd in Nederland namelijk gemiddeld €260.000 per startup geïnvesteerd, tegenover €900.000 in Zweden, €670.000 in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en €550.000 in Duitsland.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!