Management

Datamanagement
Judith Sargentini

'We hebben een privacy-klimaatverdrag nodig'

Europarlementariër Judith Sargentini pleit voor internationale afspraken voor online privacy

Judith Sargentini, indiener van het voorstel. © GroenLinks Martin Pluimers
9 december 2016

Europarlementariër Judith Sargentini pleit voor internationale afspraken voor online privacy

Europarlementariër Judith Sargentini wil dat er een  wereldwijd verdrag komt dat de online privacy te beschermt, vergelijkbaar met het klimaatverdrag van Parijs. Volgens Sargentini vraagt de digitaliserende samenleving om zo'n verdrag: data is grensoverschrijdend en wordt in toenemende mate misbruikt door foute regimes en grote bedrijven. De consument is zich onvoldoende bewust van wat er bijvoorbeeld met de informatie uit hun 'handige apps' gedaan wordt.

Sargentini deed haar oproep in een lezing ter gelegenheid van de uitreiking van de Max van der Stoel prijs, op de Universiteit van Tilburg.

"Neem nu de kwestie van pop Cayla deze week. Het is onvoorstelbaar dat je aanbiedingen kunt krijgen doordat je kind tegen de pop praat en al die gegevens verwerkt worden op een server in de Verenigde Staten. Terwijl je als ouder of grootouder gewoon dacht een leuke pop te geven."

De huidige wet- en regelgeving op Europees niveau is mede dankzij groene Europarlementarier Jan Philipp Albrecht aanzienlijk verbeterd, maar er zijn nog altijd loopholes volgens Sargentini. Bovendien gelden veel van die regels niet in andere landen. Bijkomend probleem is dat bedrijven deals sluiten met foute regimes om bepaalde data beschikbaar te maken of diensten (gedeeltelijk) te blokkeren. Daarmee worden bevolkingen aangetast in hun rechten en bewust misleid. "Met een wereldwijd verdrag over (de omgang met) de digitale samenleving en privacy, zetten we een standaard om de misbruik van data te voorkomen. Sancties voor landen of bedrijven die het niet zo nauw nemen met de bescherming van burgers of privacy moeten daar onderdeel van zijn."

Macht en invloed van handelaars in big data veel te groot

In haar speech haalde Sargentini verschillende voorbeelden aan die laten zien hoe nu al misbruik wordt gemaakt van het gemak en vertrouwen dat mensen hebben bij het gebruik van diensten op het internet of hun telefoon. Sargentini vindt dat politici in actie moeten komen om paal en perk te stellen aan dit soort praktijken. "Het is schokkend dat wetgeving nog zo tekort schiet en we daarop gewezen moeten worden door bijvoorbeeld de Oostenrijkse student Max Schrems die via de rechter aantoonde dat de bescherming van uitgewisselde data met de Verenigde Staten fundamenteel tekort schiet. Daar is dan nu weer de nieuwe overeenkomst 'Privacy Shield' voor gesloten om onze gegevens veilig te houden, maar je kunt erop wachten dat ook dit verdrag de rechterlijke toets niet zal doorstaan. De macht en invloed van de bedrijven die handelen in big data is veel te groot."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.