Loopbaan

Carriere
AI

Wat zijn de beste masters Kunstmatige Intelligentie?

Kwaliteit AI-masters loopt sterk uiteen.

© CC0 -Flickr.com Many Wonderful Artists
8 maart 2019

Kwaliteit AI-masters loopt sterk uiteen.

Voor de beste masteropleidingen Kunstmatige Intelligentie moet je in de uithoeken van het land zijn, blijkt uit de deze week verschenen Keuzegids Masters 2019. AG Connect ploos de beoordelingscijfers van studenten en experts uit en zet de beste en slechtste masters voor je op een rijtje.

(Oud)studenten en experts van de accreditatiecommissie beoordelen de 9 masters die op het gebied van Kunstmatige Intelligentie worden aangeboden in ons land sterk uiteenlopend. In totaal worden er 6 verschillende masters Artificial Intelligence aangeboden en 3 masters op het gebied van Mens & Techniek.

Verschillende accenten

Alle opleidingen besteden in meer of mindere mate aandacht aan robotica, multi-agent systems en machine learning, maar de accenten worden door iedere universiteit anders gelegd.

Zo staat bij de master in Nijmegen de imitatie van het menselijk brein met behulp van AI centraal en in Maastricht ligt de nadruk op het aansturen van virtuele personages in videogames. In Groningen komen slimme robots aan bod, bij de VU in Amsterdam ligt de nadruk toepassing van AI in de zorg en de master in Utrecht heeft juist een filosofische inslag.

Bij de 3 mens-techniek masters ligt de nadruk meer op de techniek, het ontwerp en de gebruiker. In Eindhoven draait het vooral om de ontwikkeling van slimme en duurzame apparaten, in Twente staan spraakherkenning en virtual reality op het programma en in Groningen draait het om human-machine communication, met een specialisatie in neurowetenschap.

Beste AI-masters

De samenstellers van de Keuzegids plaatsten op basis van de resultaten uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) en het oordeel van de Vlaams Nederlandse Accreditatie Organisatie (VNAO) de master Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Maastricht bovenaan de ranglijst met beste AI-masters. Opvallend genoeg is dit ook de master met de meeste buitenlandse studneten. Maar liefst 71% van de studenten komt oorspronkelijk niet uit Nederland. Daar zitten allerlei nationaliteiten tussen, maar de meeste komen uit buurlanden als Duitsland en België.

Ook de opleiding in Groningen gooit hoge ogen. “Voor de hoogst gewaardeerde opleidingen moet je in de uithoeken van het land zijn”, schrijven de redacteuren van de Keuzegids. De begeleiding bij deze twee opleidingen is goed en het programma valt in een redelijk tempo te doorlopen. In Maastricht krijgt het niveau van de stof en de toetsing wat meer waardering, in Groningen zijn de faciliteiten volgens de studenten juist beter.

Slechtste AI-masters

Er zijn drie masters die een onvoldoende scoren (minder dan 55 van de 100 punten): AI in Utrecht, aan de VU en aan de UvA, beide in Amsterdam. Onderaan de lijst bungelt Utrecht, omdat studenten het programma niet samenhangend vinden en de voorbereiding op het beroeps ondermaats is. Bovendien wordt er getwijfeld aan de deskundigheid van de docenten. Interaction Technology in Enschede scoort nog net een voldoende.
 

De ranglijst van AI-masters ziet er als volgt uit:

  1. Artificial Intelligence aan de Universiteit Maastricht (72 punten)
  2. Artificial Intelligence aan de Rijksuniversiteit Groningen (70 punten)
  3. Human-Machine Communication aan de Rijksuniversiteit Groningen (68 punten)
  4. Human-technology Interaction aan de TU Eindhoven (64 punten)
  5. Artificial Intelligence aan de Rijksuniversiteit Nijmegen (64 punten)
  6. Interaction Technology aan de UT in Enschede (58 punten)
  7. Artificial Intelligence aan de UvA in Amsterdam (48 punten)
  8. Artificial Intelligence aan de VU in Amsterdam (46 punten)
  9. Artificial Intelligence aan de Universiteit Utrecht (42 punten)
Arbeidsmarktperspectieven

De wereld ligt aan je voeten als je een AI-master hebt gedaan, schrijft de Keuzegids. Er is voorlopig werk genoeg en het startsalaris is bovengemiddeld met een bruto maandinkomen van 2870 euro. Dat ligt overigens wel iets lager dan pas afgestudeerden met een master in Computer Science, maar dit kan komen doordat veel AI-masterstudenten na afloop besluiten te promoveren. Overigens kiezen er ook veel alumni voor een carrière in het bedrijfsleven, als onderzoeker of als softwareontwikkelaar of adviseur. Maar liefst 78% heeft een baan op masterniveau kort na het afstuderen.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.