Loopbaan

Carriere
studenten

Wat zijn de beste masters Computer Science?

Beste master Computer Science in Maastricht en aan Open Universiteit.

6 maart 2019

Beste master Computer Science in Maastricht en aan Open Universiteit.

Stel je wilt een master doen op het gebied van computer science: waar moet je dan wezen? AG Connect heeft de data van de Keuzegids Masters 2019 doorgespit en zet de beste opleidingen voor je op een rijtje.

Door het hele land zijn goede masters Computer Science te vinden. Vooral zes ‘thematische’ masters krijgen veel lof, met die in Maastricht als uitschieter. Maar de meeste gewone masters zijn ook in orde. Dat blijkt uit de Keuzegids Masters 2019 die gisteren is verschenen.

Het hart van alle masters Computer Science wordt gevormd door softwareontwikkeling en werken met grote hoeveelheden data. Je zult dus moeten letten op de accenten. Zo kijken de Technische Universiteiten naar het bouwen van de hardware. Ook aan de Rijksuniversiteit Groningen en de gecombineerde opleiding van de UvA (Universiteit van Amsterdam) en de VU (Vrije Universiteit) in Amsterdam wordt er relatief veel aandacht besteed aan apparaten, zenders en kabels. Verder is beveiliging een belangrijk thema.

In Leiden, Delft en Groningen wordt er in de master Computer Science relatief veel aandacht besteed aan het snijvlak van biologie en informatica. Aan de VU en UvA is er een green IT track, waar er aandacht is voor duurzaamheid. In Utrecht, Leiden en Nijmegen is er juist meer aandacht voor management en consultancy, terwijl de Open Universiteit juist ICT combineert met bedrijfskunde.

Afwijkende masters

Daarnaast zijn er een aantal afwijkende masters, zoals Mediatechnologie in Leiden – volgens de samenstellers van de Keuzegids een soort universitaire ICT-kunstacademie. De UvA en de VU bieden een joint degree Computational Sciences aan, waar je bijvoorbeeld leert om natuurrampen of bewegingen van grote menigtes te simuleren.

Dan zijn er nog een aantal masters die de nadruk leggen op de link met het bedrijfsleven, zoals de joint degree van Eindhoven en Tilburg en de studies in Leiden en Maastricht. Als je je op het ontwerpen van netwerken wilt richten, kun je kiezen voor Parallel & Distributed Computer Systems aan de VU, Internet Science & Technology in Enschede of de eenjarige master Systems & Network Engineering aan de UvA.

Tot slot zijn er nog 5 masters in het HBO: in Leeuwarden en Breda over toepassingen van games, Health Informatics van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC), Datadriven Design in Utrecht, en een militaire specialisatie in Den Helder.

Maar welke zijn het beste?

In totaal gaat het dus om 10 algemene masters Computer Science, 10 thematische masters en 5 HBO-masters. Welke opleidingen springen er in positieve zin uit? Data Science for Decision Making in Maastricht en Software Engineering aan de Open Universiteit krijgen als enige masters in dit segment het predicaat topopleidingen. Ook de HBO-master Serious Gaming in Leeuwarden aan de NHL Stenden scoort goed, net als Computational Science aan de UvA/VU, en Security & Network Engineering van de UvA alleen.

De top10 ziet er als volgt uit:

  1. Data Science for Decision Making (Universiteit Maastricht)        86 punten
  2. Software Engineering (Open Universiteit)                                       76 punten
  3. Serious Gaming (deeltijd, 1 jaar, NHL Stenden in Leeuwarden)  74 punten
  4. Computational Science (Amsterdam, UvA/VU)                              70 punten
  5. Security & Network Engineering (Amsterdam, UvA)                     70 punten
  6. Mediatechnology (Universiteit Leiden)                                            68 punten
  7. Software Engineering (Amsterdam, UvA)                                        68 punten
  8. Computer Science (Eindhoven, TUe)                                                66 punten
  9. Computer Science (Univeristeit Leiden)                                           64 punten
  10. Data Science & Entrepreneurship (Den Bosch en Tilburg)            64 punten

Kwaliteit doorgaans oké

Wat de thematische masters betreft zijn de studenten in Maastricht het meest enthousiast. Het programma is uitdagend, de docenten geven goede feedback en de bibliotheek is uitstekend. Ook de master van de Open Universiteit wordt positief beoordeeld. De HBO-master Serious Gaming wordt vooral positief beoordeeld op het gebied van onderzoeksvaardigheden.

De meeste studenten van de algemene masters Computer Science zijn best te spreken over hun opleiding. Vooral die in Eindhoven krijgt complimenten (nummer 8 in de top 10), met name over de docenten en beoordeling. De wetenschappelijke vorming is overal in orde, wat volgens de samenstellers van de Keuzegids knap is voor zo’n praktisch vakgebied. Vooral de master in Leiden scoort op dit vlak hoog.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.