Loopbaan

Carriere
geld

Wat verdient een IT’er?

Grote verschillen in salarisontwikkeling per functiegroep.

© Shutterstock
14 juni 2019

Grote verschillen in salarisontwikkeling per functiegroep.

Vrijwel iedereen met een baan in de IT verdient een dik belegde boterham. Toch zijn de salarisverschillen tussen de verschillende beroepsgroepen groot. Verder is je salaris onder meer afhankelijk van in welke sector je werkt, wat je opleidingsniveau is en hoeveel ervaring je met je meebrengt.

Daarnaast maakt het uit in welke regio je werkt en helaas ook nog altijd of je man of vrouw bent. Tot slot kun je als je een hoger salaris wilt, beter regelmatig van baan en werkgever wisselen. Maar dat in ogenschouw nemend: wat verdient de gemiddelde IT’er anno 2019?

Als je veel wilt verdienen in de IT, kun je maar het beste solliciteren op een managementfunctie. Want daar zitten de grootverdieners: alle IT-functiegroepen die onder het kopje management vallen, verdienen minimaal €75.000 per jaar. En als je dan toch puur gaat voor het geld: probeer dan CIO te worden, want die voert de ranglijst met veelverdieners in de IT aan. Gemiddeld hadden de respondenten van de Salary Survey – het jaarlijkse beloningsonderzoek van AG Connect en Berenschot – in die functie het afgelopen jaar een bedrag van ruim €119.000 bruto op hun loonstrookje staan. En een kwart van de CIO’s die deelnamen aan het onderzoek, verdiende zelfs meer dan €200.000.

Aan de andere kant van het spectrum in de IT zit het kopje service, waar gemiddeld het minst wordt verdiend. Zo ontvangt een helpdeskmedewerker gemiddeld €36.700 per jaar aan salaris. Dit is overigens nog altijd iets bovenmodaal. In deze groep respondenten zitten overigens opvallend veel vrouwen – gemiddeld 26% binnen service – en is de gemiddelde leeftijd een stuk lager dan over alle IT-functiegroepen, wat een negatief effect kan hebben op het gemiddelde salaris. Daarnaast is het opleidingsniveau voor deze groep lager dan gemiddeld.

Opvallend is dat slechts 18% van de IT’ers die de vragenlijst hebben ingevuld, een verbetering ziet in de arbeidsvoorwaarden, nu de IT-arbeidsmarkt aantrekt. De rest ziet (nog) geen ruimte voor salarisverhoging en extraatjes. Overigens zijn IT’ers in loondienst bij een IT-bedrijf hier optimistischer over dan IT’ers op de loonlijst bij een niet-IT-bedrijf. Van de laatstgenoemde groep denkt 53% dat er voorlopig geen ruimte is voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden, terwijl dit bij IT’ers uit de ICT-sector met 35% aanzienlijk lager ligt.

Zzp’ers

Aan het onderzoek namen ook 174 zzp’ers en zelfstandig ondernemers deel, waarvan 13 vrouwen (7,5%). Gemiddeld waren zij 51 jaar oud, waarvan zij zo’n zeven jaar actief zijn als zzp’er of zelfstandig ondernemer. Het gemiddelde uurtarief dat zij het afgelopen jaar bij opdrachtgevers konden declareren, bedroeg €80. Dat konden zij gemiddeld voor 35 uur per week doen. Daarmee lijken de inkomsten voor deze doelgroep gemiddeld iets gedaald. Maar volgens Vincent Nuijten van Berenschot moet je hiermee voorzichtig zijn. “Ongeveer een kwart van de respondenten heeft vorig jaar ook aan dit onderzoek meegewerkt, dus het gaat voor een groot deel om een nieuwe populatie die je niet een-op-een met vorig jaar kunt vergelijken.”

Wat we wel weten, is dat 16% van de ondervraagde zelfstandigen denkt meer dan marktconform te verdienen, terwijl dit bij IT’ers in loondienst maar 10% is. Met een gemiddelde jaaromzet van €134.400 (uitgaande van een uurtarief van €80 voor 35 uur per week en vier vakantieweken per jaar) zit de doorsnee-zzp’er/zelfstandig ondernemer er dus warmpjes bij. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat er voor zelfstandigen meer kosten om de hoek komen kijken dan voor IT’ers in loondienst, waaronder het zelf sparen voor je pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering die vaak behoorlijk prijzig is. Overigens verwacht 45% van de zzp’ers zijn tarief het komend jaar te kunnen verhogen.

Gevraagd of zzp’ers als zij de keuze hadden liever in loondienst zouden willen werken, antwoordt 11% met ‘ja’. De belangrijkste reden om voor jezelf te beginnen, zijn volgens IT’ers respectievelijk zelf de strategie kunnen bepalen en de vrijheid om eigenhandig de balans tussen werk en privé te kunnen beïnvloeden. De belangrijkste reden om weg te gaan bij hun vorige werkgever was dat er geen mogelijkheden waren voor inhoudelijke ontwikkeling van de functie.

Wat verdient een IT’er?

Het genoemde bedrag is de mediaan van het totale jaarsalaris (inclusief vakantiegeld, bonussen,  winstuitkeringen en dertiende maand) in euro’s per functiegroep.

CIO                                                                                €119.500
Hoofd systeemontwikkeling                                           €98.800
Directeur IT/manager Informatievoorziening              €86.300
Manager IT                                                                    €84.200
CISO                                                                             €79.500
Informatiearchitect                                                        €76.500
Hoofd systeem- en netwerkbeheer                              €75.600
Programmamanager                                                    €75.000
(Senior) adviseur IT                                                      €73.400
Informatiemanager/-coördinator                               €71.900
Securityconsultant                                                        €71.700
Information security officer                                         €71.100
Informatieanalist                                                           €71.000
Adviseur informatievoorziening                                  €69.200
Business systems analist/consultant                           €66.500
Projectmanager                                                           €65.300
Projectleider                                                                 €64.400
Adviseur technische infrastructuur                                €64.000
Implementatieadviseur/consultant (beleid)                  €62.700
Service delivery/support/SLA-beheerder                 €61.000
Business systems analist/consultant                           €60.900
Softwarearchitect                                                           €59.800
Architect/adviseur technische infrastructuur                €58.600
Implementatieadviseur/consultant (advies)                 €57.500
Teamleider/coördinator ontwerp                                 €57.300
Applicatieontwikkelaar                                                €56.600
Changemanager/implementatiecoördinator               €54.900
Securityspecialist                                                           €54.800
Netwerkbeheerder                                                        €54.100
Databasebeheerder/SQL-expert                                 €52.100
Technisch applicatiebeheerder                                     €51.900
Datascientist                                                                  €51.800
Systeembeheerder/specialist technische infrastructuur €51.200
Functioneel beheerder/applicatiemanager                  €50.600
Operator/beheerder- of coördinator operations       €49.400
Applicatieontwerper/systeemontw./programmeur     €49.100
Applicatie-/softwaretester                                               €47.200
IT-docent                                                                           €47.000
Medewerker pc-support                                                  €41.200
Medew. helpdesk/medew. gebruikersondersteuning   €36.700
 

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (juni-julinummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Lees meer over
5
Reacties
Geld Schraper 26 februari 2021 02:10

@louis veltmeijer
Niet correct.
Mijn tarief is idd 80 en na afsluiting boeken is bruto winst idd rond de 135k.
Ik neem eenmaal weinig vakantie.

RBx 26 juni 2019 13:25

@ESTHER SCHOP Dit heb ik zelf ook, als software ontwikkelaar zit je vaak op projecten van 1 tot 4 jaar en kun je wanneer je een klus hebt echt makkelijk 12 x160 uur x 4 jaar werken want er is altijd genoeg te doen en genoeg budget. Ik ken ook zat mede ontwikkelaars (en ikzelf toen ik 18 - 35 jaar was) die non stop 5 dagen per week werken en niet op vakantie gaan, af en toe een dag vrij nemen maar dat compenseren met 44 - 48 uur per week facturabel te werken, verder zijn veel bedrijven vaak van 6 tot 21:00 open en in het weekeind kun je studeren (ikzelf heb in de weekenden een WO opleiding gedaan aan een van de top universiteiten van Nederland). Wanneer je veel (of denkt dat je veel) per uur betaald krijgt dan krijg je een soort bovenmenselijke kracht en kun je dit jaren lang volhouden zonder burnout, iedere maand 14-15.000 euro gestort krijgen is gewoon echt leuk en zorgt ervoor dat je nog meer van je werk gaat houden. Zelfs pakketbezorgers die maar c.a. 100 euro per dag verdienen werken van 7 tot 7 omdat zei er 2000 euro per maand aan overhouden, dit is super weinig voor het aantal uren maar meer dan hun met een 0 uren contract kunnen verdienen.

RBx 26 juni 2019 13:14

Wel sneu dat een IT docent bij de laatste 3 zit boven de helpdesk medewerkers. Wat niemand in deze onderzoeken meeneemt is dat niet alle zzp-ers veel willen werken. ikzelf bijvoorbeeld heb een paar jaar lang 12 x 160 geklust en nu werk ik 4-6 maanden per jaar omdat ik kinderen heb die ik graag zie opgroeien, wanneer hun tieners zijn en geen tijd meer hebben voor die ouwe werk ik wel van 7 tot 7 want dan heb ik toch niks meer te doen. Ook begrijp ik nooit die salaris stijgingen over een periode, die zouden per definitie hoog moeten zijn wanneer je aan het begin van je carrière staat (ook niet it-ers). je begint als junior / aspirant en binnen 3 jaar ben je medior 2 tot 5 jaar later senior dit zijn salaris stappen van 30 -40% iemand met 5 jaar werkervaring die senior is (bij veel bedrijven) heeft per definitie in 5 jaar een salaris sprong van 50%+ gemaakt

Esther Schop 17 juni 2019 22:21

Eens. Maar wij hebben de zzp'ers gevraagd hoeveel uren zij de afgelopen 12 maanden GEMIDDELD declarabel waren per week en zij gaven zelf 35 uur op. Lijkt mij eerlijk gezegd ook aan de hoge kant, maar wij zeggen erbij dat die schatting inclusief ziektedagen, vakanties en opleidingsdagen moet zijn.

Louis Veltmeijer 17 juni 2019 13:21

De tekst: " Met een gemiddelde jaaromzet van €134.400 (uitgaande van een uurtarief van €80 voor 35 uur per week en vier vakantieweken per jaar) zit de doorsnee-zzp’er/zelfstandig ondernemer er dus warmpjes bij. " is wat optimistisch. Een ZZP-er heeft geen omzet tijdens de feestdagen, bij ziekte, bij dagopleidingen en bij leegloop. De gemiddelde jaaromzet is dus meestal lager. Ik schat eerder rond de €115.000.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.