Beheer

Windows
Windows 10-installatie halverwege

Wat niet meer mogelijk is na installatie Windows 10

Microsoft heeft veel nieuwe functies in Windows 10, maar niet alles is zo mooi als het lijkt.

© CC BY-SA 2.0,  Raymond Shobe
2 juni 2015

Het herontwerp van het startmenu, de terugkeer van de Startknop, de volledig nieuwe Edge-browser, de digitale assistent Cortana zijn maar enkele van de nieuwe eigenschappen waar gebruikers naar uit kunnen zien. Toch zoeken ze na de gratis upgrade naar Windows 10 eind juli ook tevergeefs naar een aantal zaken. The Verge zette ze op een rij:
 

 • Keuze in upgrades
  Met de komst van Windows 10 vervalt de mogelijkheid voor de gebruikers van de Home-editie om zelf voor de installatie van updates te kiezen. Wie de Pro of Enterprise edities kiest krijgt wel update-opties. Microsoft wil de actieve Windows-exemplaren zo veel mogelijk op dezelfde actuele versie krijgen. Dat levert minder compatibiliteitsproblemen en verhoogt de veiligheid van het besturingssysteem.
   
 • Cortana
  Veel gebruikers zullen tevergeefs zoeken naar de bejubelde digitale assistent Cortana. Bij de officiële lancering is Cortana alleen beschikbaar in de Amerikaanse, Britse, Chinese, Franse, Italiaanse, Duitse en Spaanse versie van Windows 10. Voor een uitbreiding naar andere taalgebieden zoals het Nederlandse, is nog geen datum vastgesteld.
   
 • Windows Media Center
  Gebruikers van Windows Media Center moeten vaarwel zeggen tegen hun geliefde programma om tv te kijken of radio te luisteren. In Windows Vista en Windows 7 was het programma standaard aanwezig, in Windows 8.x moest het al apart gedownload worden. Er zijn inmiddels vele alternatieven voor de software.
   
 • Windows 7 desktop gadgets
  Microsoft introduceerde met Windows 7 de sidebar met vele apps waarvan de informatie steeds op de desktop te zien is, zoals weer, tijd, verkeer, nieuws etc. In Windows 8 kwamen hier de 'live-tiles' voor in de plaats, maar die zijn niet standaard zichtbaar in de desktop-omgeving
   
 • Game
  Het kaartspelletje Hearts verdwijnt.
   
 • Ondersteuning floppy disk
  Wie nog een diskdrive wil gebruiken, moet er rekening mee houden dat de drivers van de schijfeenheid over het algemeen niet worden ondersteund. De producent van de opslageenheid heeft wellicht al nieuwe driversoftware beschikbaar, maar die moet wel worden geïnstalleerd.
   
 • DVD-software
  Het afspelen van DVD's is na de installatie van Windows 10 geen standaard optie meer. Windows-productteamleider Gabe Aul heeft laten weten dat later dit jaar er een DVD-optie komt in Windows 10. Tot die tijd moeten gebruikers VLC of andere DVD-spelersoftware gebruiken.

 

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

 • Direct toegang tot AGConnect.nl
 • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
 • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!