Beheer

Windows
verse installatie

Wat je mist door de blokkade van Windows 10 2004

Bugfixes in de maak, wat security ophoudt plus een Windows 7-functie en meer.

© Microsoft
4 juni 2020

Openstaande bugs schuiven de grote april-update voor Windows 10 door naar juni, of later. Microsoft heeft eerder vanwege de coronacrisis zijn releaseplannen voor Windows 10 herzien. Nu komt daar door een reeks bugs nog wat vertraging bij. Ondanks de bescheiden insteek voor de lente-update van dit jaar heeft de 2004-release van Windows 10 wel wat te bieden. Alleen nu nog even niet.

Windows 10 loopt enige vertraging op wat betreft Microsofts grove planning voor halfjaarlijkse releases; één ergens in de lente en één ergens in de herfst. Formeel is het pas op 20 juni zomer (op het Noordelijk halfrond) en dus kan Windows’ eerste grote update in 2020 nog de ‘deadline’ halen. Maar toch is er weer sprake van uitloop, ondanks Microsofts goede voornemens voor ontwikkelen, testen en fixen van Windows-releases vóórdat ze algemeen beschikbaar zijn.

BSOD’s

De 2004-update (genummerd naar de vierde maand van 2020) is officieel eind mei uitgebracht, maar vervolgens voor sommige pc’s geblokkeerd. De geplande geleidelijke uitrol stokt dus even. De oorzaak is een reeks bugs die variëren van geluidsproblemen, uitvallende muizen en beeldproblemen tot vastlopers (stop errors, ofwel blauwe schermen, BSOD’s) bij gebruik van Thunderbolt-dockingstations. Van de elf nu bekende ‘issues’ in Windows 10 2004 is er één nu ‘opgelost’. Volledig gefixt is die fout voor beheer van Windows-images echter niet, maar een workaround is er wel. (Die workaround is het opnieuw uitvoeren van een scan en reparatie voor image-corruptie.)

Terwijl Microsoft werkt aan het fixen van deze bekende bugs is de automatische uitrol van deze Windows-update tijdelijk geblokkeerd, voor bepaalde computers. Het is nog onbekend hoe lang dit gaat duren. Gebruikers moeten het daardoor nog even doen zonder de verbeteringen die het pc-besturingssysteem te bieden heeft. In tegenstelling tot sommige eerdere halfjaarlijkse updates voor Windows 10 gaat het ditmaal niet om een grote verbouwing, die vele veranderingen brengt. Toch is er wel wat vernieuwing, die dus op zich laat wachten.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!