Loopbaan

Carriere
Andre Kuipers en crew

Wat IT kan leren van een ruimtereis

Er blijken heel wat overeenkomsten en leermomenten.

Andre Kuipers op weg naar zijn tweede ruimtereis (2011) © Shutterstock vicspacewalker
31 augustus 2022

Er blijken heel wat overeenkomsten en leermomenten.

IT-professionals en astronauten delen in ieder geval één ding: fascinatie voor hun werk. Maar er is veel meer. Techniek speelt een belangrijke rol in het werk en ook het vermogen om goed te kunnen communiceren over doelen, over de weg ernaar toe en over de behaalde resultaten.

Ook de eigenschappen waarover een astronaut moet beschikken, zullen veel IT'ers niet vreemd in de oren klinken: doorzettingsvermogen, gedrevenheid, geduld en frustratietolerantie. En natuurlijk het vermogen om goed samen te kunnen werken.

André Kuipers maakte zijn eerste ruimtereis in 2004 en die duurde elf dagen. Te kort, vond hij. En hij zette alles op alles om nog een keer te gaan en dat gebeurde eind 2011 voor een periode van maar liefst 193 dagen.

Daarmee ging een droom in vervulling die hij al sinds zijn jonge jaren had. Op 12 jarige leeftijd haalde hij al zijn inspiratie uit de sciencefiction-boekjes die hij van zijn oma kreeg. Op een dag bekijk ik zelf de aarde vanuit de ruimte, wist hij toen al.

André Kuipers op AG TechFest

André Kuipers vertelt meer over zijn ervaringen met ruimtereizen en zijn drijfveren tijdens AG TechFest, het nieuwe zakelijke techevent van AG Connect op 29 september 2022. Deelname is gratis voor wie werkzaam is in de techsector en voor ICT-studenten, dus mis het niet!

Claim je ticket voor AG TechFest

Over hoe je jezelf kunt motiveren om te bereiken wat je graag wil, hoe klein de kans daarop ook is, kan André heel inspirerend vertellen. En over hoe technologie daarbij een rol speelt, maar ook het samen zoeken naar oplossingen voor problemen. De ene keer met een Russische technicus, dan weer met een Japanse professor is zijn ervaring in de ruimtevaart.

Ook in de IT zijn mensen nodig die de kansen zien die nieuwe, zich snel ontwikkelende technologie biedt. De weg naar verwezenlijking van die kansen stuit vaak op obstakels en vergt een oplossingsgerichte, flexibele (agile) houding zonder het uiteindelijk doel uit het oog te verliezen.

Kuipers weet als geen ander hoe je schakelt van de metertjes van de techniek van een jachtvliegtuig naar het grote overzicht op de aarde vanuit de ruimte. En hoe belangrijk het is om multidisciplinair te werken.

Hij heeft in de ruimte ervaren hoe belangrijk de planeet aarde is. Er is geen tweede van, dus moeten we er zuinig mee omgaan. Technologie kan daarbij helpen. Kuipers gelooft niet teruggang, maar wel in schonere, slimme technologie. Er is nog veel verbetering mogelijk. Denk aan groene stroom, elektrische auto's of bioproducten. Daar had vroeger niemand het over en nu zie je ze overal. Jonge mensen met briljante ideeën spelen een belangrijke rol bij die ontwikkelingen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.