Innovatie & Strategie

Wat doet het Nederlandse beurswonder Elastic?
Mede-oprichter Steven Schuurman is sinds vrijdag 800 miljoen euro rijker. Maar wat voor IT levert Elastic eigenlijk?
Mede-oprichter Steven Schuurman is sinds vrijdag 800 miljoen euro rijker. Maar wat voor IT levert Elastic eigenlijk?
Op de eerste beursdag van de notering van het Amsterdamse IT-bedrijf Elastic afgelopen vrijdag in New York verdubbelde de beurswaarde waardoor de marktwaarde uitkomt op ongeveer 5 miljard dollar. Elastic levert software en diensten aan de grootste webbedrijven ter wereld.
Nasa, Tinder, Uber, Airbus, Oracle en Microsoft zijn maar enkelen van de meer dan 5500 bedrijven in 80 landen die inmiddels gebruik maken van de open source software van Elastic. Dagblad NRC bijvoorbeeld gebruikt de software bijvoorbeeld om lezers van artikelen suggesties te doen voor het lezen van gerelateerde artikelen. Elastic werd in 2012 opgericht door Steven Schuurman en de Israëliër Shay Bannon, de huidige CEO van het bedrijf.
De kracht van Elastic is de mogelijkheid heel snel (real-time) te zoeken in gestructureerde en ongestructureerde gegevensverzamelingen. Daarbovenop kunnen bijgeleverde tools zoals Logstag - een data-collectie en log-parsing gereedschap - en het visualisatieprogramma Kibana analyses op de gevonden data uitvoeren. De combinatie van de drie heet de Elastic Stack. Elastic hanteert het freemium-model, de basisfunctionaliteit is gratis, maar voor de extra's moet worden betaald in de vorm van diverse abonnementsvormen.
Gedistribueerd zoeken
De basis voor de dienstverlening werd gelegd in de twee jaar voorafgaand aan de oprichting van het bedrijf. De software werd toen Elasticsearch genoemd. De software heeft een gedistribueerde architectuur, zodat het mogelijk is de workloads over verschillende databaseservers te verdelen. Elastic is zelf ook een gedistribueerd bedrijf met een hoofdkantoor in Amsterdam maar met het belangrijkste kantoor in Mountain View in Silicon Valley. De omzet van het bedrijf bedroeg vorig jaar 160 miljoen dollar en maakte het eerste kwartaal 19 miljoen euro verlies. De omzet en het aantal werknemers groeien echter flink. Het personeelsbestand steeg in twee jaar tijd van 400 naar zo'n 1000 werknemers. De omzet verdubbelde in ten opzichte van 2017.
De 41-jarige Schuurman is een zeer succesvolle IT-ondernemer. Schuurmans was ook al een van de oprichters van Springsource dat in 2009 voor 420 miljoen dollar werd verkocht aan VMware. Daarna zette hij maatsoftwarebedrijf Orange11 op dat in in 2012 voor 6,25 miljoen euro aan het Deense Trifork werd verkocht. Schuurman was toen overigens al bij Orange1 vertrokken om aan Elastic te werken. Schuurmans werd in 2015 door investeerders Endeit en Peak Capital verkozen tot ondernemer van het jaar en ontving de LOEY Award.
is redacteur, coördinator printeditie en heeft als belangrijkste aandachtspunt Innovatie en Strategie, Artificial Intelligence, Datascience, Netwerken, Process Automation.
Telefoon: +31 (0)202467225 of +31(0)618868529
E-mail: t.doorenbosch@agconnect.nl