Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
neuromorphic computing

Wat computers kunnen leren van onze hersenen

Neuromorphic computing kan AI energiezuiniger maken.

© Shutterstock ktsdesign
7 maart 2022

Onze groeiende afhankelijkheid van technologie zorgt voor een steeds groter energieverbruik. Niet alleen is dat slecht voor het milieu, het is ook duur en ons elektriciteitsnetwerk zit overvol. Daar wordt hard aan gewerkt. Eén van de oplossingen om minder energie te hoeven gebruiken, is geïnspireerd op ons eigen brein.

De mensheid heeft de afgelopen decennia flink het hoofd gebroken over het steeds slimmer en krachtiger maken van technologie, neem snellere processoren en nieuwe concepten zoals neurale netwerken. Maar hoewel computers veel beter zijn in het snel uitvoeren van grote berekeningen, zijn onze eigen hersenen op andere punten superieur.

Zo hebben de hersenen een veel groter aanpassingsvermogen: het brein kan in kritieke of onverwachte situaties binnen een fractie van een seconde reageren, gezichten herkennen in een grote menigte, nieuwe talen leren, verhalen schrijven en nog veel meer. Ook zijn de hersenen  een stuk energiezuiniger dan computers: ze gebruiken slechts zo’n 20 watt aan energie, tegenover de vele megawatts die bijvoorbeeld datacenters of supercomputers gebruiken.

Het is dus niet vreemd dat de technologische wereld inspiratie haalt uit hersenen. Want stel je eens voor hoe krachtig en energiezuinig een computersysteem kan worden als het net zo adaptief en efficiënt is als ons eigen brein? Precies dat is wat neuromorphic computing probeert te bereiken.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!