Innovatie & Strategie

Wetenschap
data flow

Wanneer is software snel?

Mysteries rond MIP-software verklaard

© Shutterstock Blue Planet Studio
7 december 2021

Welke algoritmes zijn snel en welke zijn langzaam? Dit is een belangrijke vraag voor softwareontwikkelaars, want waar een berekening met een snel algoritme in seconden klaar kan zijn, kan dezelfde berekening met een langzaam algoritme wel weken duren. Ook voor wetenschappers is deze vraag belangrijk, ziet Sophie Huiberts. Als we begrijpen wat een algoritme snel maakt, dan kan dat misschien helpen bij het ontdekken van nog snellere algoritmes.

Er is geen enkele theorie die de snelheid van alle algoritmes kan verklaren. Maar door verschillende modellen te bestuderen, kunnen we toch bepaalde praktische observaties tot harde wiskunde maken.

Mijn onderzoek aan het Centrum Wiskunde & Informatica gaat over algoritmes in planningsoftware uit de operations research. Planningssoftware is voor veel bedrijven en organisaties een belangrijk deel van de digitale strategie. Of het nou gaat om je lokale pakketbezorger, grote bedrijven met internationale supply chains, of het matchen van nierdonoren met patiënten, overal worden processen geoptimaliseerd met dit soort software. Dat gebeurt niet voor niks. Een betere planning berekenen kan 2-15% kosten besparen, of zorgen dat je betere resultaten haalt met de middelen die je hebt. Maar ondanks dat slimme planningssoftware onmisbaar is in zo veel organisaties, weten wetenschappers nog maar weinig over waarom deze software zo goed werkt als ze het doet.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!