Beheer

Security
Arrestatie

'WannaCry-held' opgepakt in Las Vegas

Bezoekje aan DefCon bekomt ethische hacker slecht.

© Pixabay CC0 Public Domain
4 augustus 2017

Bezoekje aan DefCon bekomt ethische hacker slecht.

De Britse computeronderzoeker die ontdekte hoe de ransomware WannaCry kon worden geneutraliseerd, is opgepakt door de FBI. De Amerikaanse federale recherche arresteerde Marcus Hutchins in de staat Nevada op verdenking van reclame maken voor en verkopen van tools voor hackers.

In de tenlastelegging, die donderdag openbaar werd, wordt Hutchins in verband gebracht met het aan de man brengen van zogenoemde Kronos-malware, die cybercriminelen in staat zou stellen te interveniëren bij internetbankieren. Een FBI-official vertelde dat WannaCry geen onderdeel is van het onderzoek in deze zaak.

Hutchins was in Las Vegas voor Def Con, het jaarlijkse congres voor computerkrakers. Hij kreeg eerder dit jaar een heldenstatus nadat hij een 'noodrem' had ontdekt waarmee het beruchte WannaCry kon worden gestopt. Deze ransomware had op dat moment honderdduizenden computers geïnfecteerd. Dat leidde tot verstoringen in fabrieken, ziekenhuizen, winkels en scholen in meer dan honderdvijftig landen.

Volgens Britse media kreeg de zogeheten 'ethische hacker' een beloning van omgerekend circa 8400 euro voor het stoppen van WannaCry. Hij doneerde dat geld naar verluidt aan een goed doel.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.