Beheer

Security
stress

Wachtwoorden zorgen voor werkstress

Vergeten van wachtwoorden heeft negatief effect op productiviteit.

© CC BY 2.0 - Flickr TTA
19 juni 2019

Vergeten van wachtwoorden heeft negatief effect op productiviteit.

Wachtwoorden blijken een breinbreker op de werkvloer. Een groot deel van respondenten aan een IT-beveiligingsonderzoek geeft aan gestresst of geïrriteerd te raken doordat wachtwoorden worden vergeten. Als gevolg daarvan blijven slechte, maar makkelijk te onthouden wachtwoorden populair.

Meer dan een derde van respondenten op een onderzoek van IT-beveiliger Okta gebruikt dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts. Meer dan een kwart schrijft wachtwoorden op papier en 6 procent heeft wachtwoorden als 'password' of '12345' in gebruik. Het onderzoek werd uitgevoerd door Opinium onder 4013 werknemers van bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland.

Emotionele gezondheid in het geding

Van de respondenten zegt 62 procent gestresst of geïrriteerd te raken van het vergeten van wachtwoorden. "Het onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat werknemers negatieve emoties en stress kunnen ervaren door het vergeten van een wachtwoord", zegt  Maria Bada, onderzoeker bij Cambridge University. "Dat kan van invloed zijn op hun carrière, maar ook op hun emotionele gezondheid. Dat is niet te wijten aan het vergeten van een wachtwoord, maar aan het gebruik van een onveilige methode om wachtwoorden te onthouden. Biometrische technologie kan veelbelovend zijn bij het creëren van een wachtwoordvrije toekomst, maar het is essentieel om een omgeving van vertrouwen te creëren, met behoud van privacy en bescherming van persoonlijke gegevens."

Biometrie geen panacee

Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de respondenten de voordelen ziet van biometrische technologie. 86 procent zegt echter geen vertrouwen te hebben in organisaties die hun gegevens moeten beschermen. "Er is duidelijk behoefte aan educatie, want doorgaans blijft alle biometrische informatie op het device en gaat niet naar de dienstverlenende organisatie", zegt Walter Geers, country manager Benelux bij Okta. Geers ziet zelf vooral toekomst in multifactor-authenticatie, waarbij biometrische identificatie wordt gecombineerd met iets wat je weet en daarnaast bijvoorbeeld ook geografische informatie. "Als iemand met dezelfde identiteit in Londen inlogt en enkele minuten daarna in Parijs, kan dat niet kloppen. Met behulp van machine learning en kunstmatige inteligentie kunnen we meer van dat soort controles inbouwen."

Omslachtigheid is kwestie van wennen

Dat multifactor-authenticatie in sommige gevallen wat omslachtiger wordt dan alleen het intikken van een wachtwoord is iets waar de maatschappij aan moet wennen. "We vinden het ook vervelend om bij de paspoortcontrole in de rij te staan, maar doen het wel omdat je toch iets verwacht aan de andere kant."

1
Reacties
Bop 19 juni 2019 18:27

Ik krijg spanning (strez) van het overmatig herhaald moeten aanpassen van wachtwoorden.

Liever één keer een goed wachtwoord dan een herhaald kut-wat-zal-ik-er-nu-weer-van-maken-en-wat-was-het-ook-alweer-wachtwoord.
En dat laatste geeft dan weer overbodig extra werk aan een systeembeheerder onder het motto uh-pardon-maar...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.