Beheer

Security
slot

Wachtwoorden vaak nutteloos

© Pixabay CC0 Public Domain,  typographyimages
20 maart 2016
Wachtwoorden als beveiligingsmethode zijn achterhaald. Niet alleen kunnen hackers deze makkelijk achterhalen of omzeilen, ook bieden ze te hoge toegangsrechten en zijn gebruikers er te slordig mee.

Driekwart van de IT-beveiligingsexperts die vorige maand het RSA-congres in de VS bezochten vindt dat wachtwoorden niet meer effectief zijn voor beveiliging van de IT-omgeving. Dat blijkt uit onderzoek onder 200 van hen dat werd uitgevoerd in opdracht van Lieberman Software.

Veel wachtwoorden, zeker die voor IT’ers, geven te hoge toegangsrechten en zijn daarom bijzonder populair bij hackers. Bij vrijwel alle geslaagde datadiefstallen zijn dan ook gestolen wachtwoorden gebruikt, blijkt uit eerder onderzoek van beveiliger Mandiant. Aanvallers gebruiken geautomatiseerde brute force-methoden om de wachtwoorden te stelen. Maar daar komt ook bij dat men er vaak slordig mee omgaat.

Van de RSA-bezoekers wist ruim een derde dat binnen hun organisaties IT-medewerkers wachtwoorden delen. 10 procent werkt nog met default wachtwoorden en een op de 6 weet dat hij met zijn huidige wachtwoord toegang houdt tot de bedrijfssystemen ook al werkt hij daar niet meer.
 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.