Management

Datamanagement
Kadaster

Waarom IT-bedrijven wereldwijd meekijken met het Nederlandse Kadaster

'Inmiddels 10 petabyte aan data'

Frank Tierolff © Kadaster,  Kadaster
26 april 2021

Zo’n dertig jaar geleden registreerde het Kadaster vrijwel alles op papier. Inmiddels beheert de organisatie bijna 10 petabyte aan data. Overheden en bedrijven van over de hele wereld kijken mee hoe de organisatie te werk gaat met onder meer kunstmatige intelligentie, pointclouds en image generation. Voorzitter raad van bestuur Frank Tierolff vertelt over de nieuwe digitale uitdagingen.

Veel mensen kennen het Kadaster als de organisatie die precies weet wat van wie is en waar de grens van jou en je buurman loopt. Maar onder de motorkap is het Kadaster een snelgroeiend databedrijf. De organisatie registreert alles op en onder de grond, zoals woningen, wegen, leidingen en de rechten daarop. Naast de rol van registreren, beheert het Kadaster ook de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en de Landelijke Voorziening Waardering Onroerende Zaken (LV WOZ). De data van het Kadaster worden door particulieren, bedrijven en overheden gebruikt voor besluitvorming.

10 petabyte aan data

“Rechtszekerheid bieden, zo kun je onze taken het beste samenvatten”, aldus Frank Tierolff, die in 2020 voorzitter raad van bestuur werd, nadat hij jarenlang als directielid opdrachtgever was voor IT-gerelateerde zaken. Momenteel beheert het Kadaster zo’n 160 open datasets, die in 2020 meer dan 20 miljard keer werden bekeken, ruim 6 miljard meer dan een jaar eerder. Met zulke cijfers lijkt het Kadaster niet onder te doen voor menig internetplatform. “Het verwerken en delen van al deze data vraagt natuurlijk enorm veel performance. We hebben nu zo’n 3 á 4  petabyte aan data. Omdat we al onze data twee keer hebben gedupliceerd, praat je toch al over zo’n 10 petabyte. Onder de motorkap zijn we een databedrijf.”

IT-agenda

IT werd voor het Kadaster door de jaren heen steeds belangrijker. “We hebben een sterk IT-gerelateerde agenda”, legt Tierolff uit. “In 2018 hebben we ons primaire coresysteem voor de kadastrale registraties vervangen. In tweeënhalf jaar tijd ontwikkelden we een nieuw systeem, waarop we met een ‘big bang’ binnen één dag overschakelden: Kadastrale Objecten en Rechten Systeem (KOERS).” De vernieuwing was nodig omdat het systeem technisch en functioneel op een dood spoor zat, er weinig programmeurs nog kunnen werken met programmeertaal COBOL en omdat er bij het Kadaster steeds meer complexere rechtsfeiten werden ingediend, waardoor registreren steeds meer moeite kostte. “Mede dankzij strakke scrum-agilemethodiek lukte het om binnen de gestelde kaders te blijven. Een mooi moment, want het was toch wel een spannend proces dat we tot op dat moment nog niet op die schaal hadden meegemaakt en waar dus angstvallig naar gekeken werd door deze en genen.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!