Loopbaan

Carriere
werken

Waarom hebben studenten mbo-ICT zulke slechte baankansen?

Slechts 20 procent van IT-vacatures op mbo’ers gericht.

© Unsplash Rawpixel.com
6 februari 2020

Mbo-studenten die een ICT-opleiding volgen, hebben na hun opleiding matige of zelfs slechte baankansen. Dat bleek uit de Keuzegids mbo 2020, die in januari verscheen. Dat terwijl er een groeiende krapte bestaat op de IT-arbeidsmarkt. Is er sprake van een mismatch?

Hoewel er sprake is van een tekort aan IT’ers, zit dat tekort hem met name in hoger opgeleiden, ziet Didier Fouarge. Hij is programmadirecteur van het onderzoeksprogramma Labour Market Dynamics bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Maastricht University, waar de Keuzegids zijn informatie over baankansen vandaan haalt.

Volgens Fouarge wordt er tegenwoordig niet alleen om hoger opgeleiden gevraagd, maar vooral ook om specialistische kennis. “Veel van de technologie vraagt om steeds specifiekere kennis.” En dat beeld blijft voorlopig zo, denkt Fouarge. “De volgende golf van digitalisering draait om steeds slimmere applicaties. Het ontwikkelen en onderhouden daarvan vraagt om meer en gespecialiseerdere vaardigheden

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!