Defecte Li-accu

Waarom exploderen Li-accu's zomaar?

Het komt niet vaak voor, maar àls het gebeurt...

© Wikipedia
5 september 2016

Het komt niet vaak voor, maar àls het gebeurt...

Samsung heeft zijn Galaxy Note 7 teruggeroepen naar de fabriek, in verband met mogelijk explosiegevaar. De accu van de phablet kan een kortsluiting krijgen, met brand of explosie tot gevolg. Tot nu toe is dat zo'n 35 keer gebeurd op een verkocht aantal van ruim 2,5 miljoen. Maar Samsung neemt toch het zekere voor het onzekere. Hoe komt het, dat zo'n accu op een gegeven moment kan ontploffen?

Er zijn verschillende oorzaken voor zo'n explosie. De cel kan bijvoorbeeld een klein fabricagefoutje hebben, waardoor de lading niet intern blijft opgeslagen maar weglekt. Zo'n lek begint vaak klein en kan uitgroeien tot een zware kortsluiting. Een andere oorzaak is het te snel opladen van de accu, waardoor de interne structuur wordt aangetast. Ook het te lang willen opladen van de accu is verkeerd, dan kunnen inwendig metalen spoortjes van lithium ontstaan die ook voor een kortsluiting zorgen.

Griezelverhalen

Met de meeste accu's is niets aan de hand, maar als het misgaat haalt het feit meteen massaal de pers. Een man in Zuid-Korea liep tweedegraads brandwonden op toen zijn Galaxy Note en brand vloog en vorig jaar onderging een 16-jarige jongen in Canada hetzelfde lot. Zijn iPhone vloog opeens in brand, terwijl hij lag te slapen. In China overleed een man nadat zijn smartphone was geëxplodeerd.

Signalen

Een Li-accu ontploft niet van het ene op het andere moment, het onderdeel laat wel merken dat er iets aan staat te komen. Berucht is de bobbel in de behuizing, die erop duidt dat een explosie mogelijk is. Ook kan een accu eerst behoorlijk heet worden, voordat hij explodeert. Probleem is wel, dat je als gebruiker die signalen moet zien of voelen. Als het tijdens de nachtrust gebeurt, dan lukt dat niet.

Alternatief zoeken

"Het is misschien beter als we geen Li-accu's meer gebruiken, maar onderzoek doen naar een andere energiebron", tekent de BBC op uit de mond van professor Clare Grey van Cambridge University. Mensen hoeven trouwens niet meteen in paniek te raken door het nieuws van de ontploffende accu's. "Miljoenen mensen bewegen zich dagelijks voort in een contraptie die is gevuld met een hoeveelheid hoogst brandbare vloeistof, die bij het geringste vonkje kan exploderen", zegt Grey droog, doelend op de vele automobilisten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.