Innovatie & Strategie

Personal Tech
iPhone

Waarom de iPhone bijna niet iPhone mocht heten

... en andere weetjes uit de eerste tien jaar van de iPhone.

29 juni 2017

10 jaar geleden introduceerde Steve Jobs de iPhone. Een iPod gecombineerd met een telefoon en internet, was letterlijk hoe hij de spanning opbouwde tijdens de presentatie ervan. "Vandaag vindt Apple de telefoon opnieuw uit", zei Jobs. En dat was geen overdrijving.

De iPhone luidde een periode in waarin de smartphone een centrale plaats in is gaan nemen in het leven van talloze mensen. En o ja, men luistert er ook nog wel muziek mee, en vooruit, soms wordt er ook mee gebeld.

2007: de eerste iPhone

Steve Jobs introduceerde de iPhone op 29 juni 2007, maar dat die er aan zat te komen was al geruime tijd duidelijk. Jobs had dat zelf begin dat jaar aangekondigd, en geruchten deden ook jaren daarvoor al de ronde. iPhone zou die iPod-muziekspeler met belmogelijkheden gaan heten.

Alleen bij Cisco dachten ze daar anders over: dochterbedrijf LinkSys had namelijk al een productlijn onder de naam iPhone in de markt gezet. Aanvankelijk dacht Apple deze bezwaren te kunnen negeren, maar onder dreiging van een rechtszaak wist Cisco Apple toch aan tafel te krijgen. Wat er precies is afgesproken, is niet bekend. Maar uitkomst van de onderhandelingen was wel dat Apple de rechten op de merknaam iPhone kreeg.

De iPhone was één van de eerste mobiele telefoons die vrijwel geheel met virtuele knoppen op het beeldscherm bediend werd, en dankzij het doordachte ontwerp ook de smartphone die die wijze van bedienen met vingers en vingerbewegingen tot de norm zou maken. Hij had een scherm met beelddiagonaal van 3,5 inch en een resolutie van 320 bij 480 pixels en een opslagcapaciteit van 4, 8 of 16 GB.

Als je het nog eens terug wilt kijken, en dat is best de moeite waard: hieronder een samenvatting van de annoncering:

Een doorslaand succes was de iPhone nu niet meteen. Apple verkocht er het eerste jaar 4 miljoen van. In totaal werden dat jaar 1,15 miljard mobiele telefoons verkocht. Nokia was marktleider met een aandeel van een kleine 38 procent.

2008: de iPhone komt naar Nederland

De iPhone komt naar Nederland, op 11 juli. T-Mobile is de enige distributeur, dan. En om de hype op te kloppen, opende T-Mobile de deuren van zijn winkel aan de Lijnbaansgracht in Rotterdam al om 00:00 uur. T-Mobile verkocht 35.000 iPhones in juli, en kon de run op het toestel nog maanden merken in zijn winkels.

De iPhone in kwestie was de 3G. Qua hardwarespecificaties was deze niet spectaculair beter dan zijn voorganger. Belangrijkste verbetering was de ondersteuning van 3G-netwerken en tri-band UMTS/HSDPA. En natuurlijk de GPS-ontvanger. Maar qua verkopen was de 3G een enorm succes. Apple verkocht in enkele dagen 1 miljoen exemplaren; bij de oorspronkelijke iPhone deed het daar 74 dagen over.

Het belangrijkste onderdeel van de introductie was het besturingssysteem iOS 2.0, en dan met name de App Store. Het openen van een winkel waar iPhone-bezitters door Apple gecontroleerde applicaties van derden konden kopen danwel gratis downloaden, gaf de nieuwe wereld die de smartphone mogelijk maakte zijn vorm. Ontwikkelaars sprongen en masse op de mogelijkheden die dit bood. En het legde Apple - dat van elke verkoop in de App Store 30 procent opstrijkt - ook geen windeieren.

De 3G werd ook de eerste iPhone waarin Apple een probleempjde moest wegpoetsen. Door de gebruikte chipset bleek de netwerkverbinding niet altijd even stabiel. Uiteindelijk wist Apple dat op te lossen door een software-update.

2009: de App Store slaat aan

Phil Schiller, vice-president marketing van Apple houdt de iPhone 3G S ten doop, waarbij de 'S' staat voor 'speed' oftewel snelheid. Eén van de noviteiten is spraakbesturing, zowel voor bediening van de iPhone 3G S als telefoons als muziekspeler. De ingebouwde camera heeft autofocus, een hogere resolutie van 3 megapixel (was 2 MP) en kan nu ook filmpjes opnemen. En er is een model met 32 GB opslag in de productlijn opgenomen.

Een nieuwe iPhone, een nieuw probleem, gold vaak in die jaren. Bij de iPhone 3G S was dat de hitte-ontwikkeling. Er was zelfs sprake van ontploffende oplaadbare batterijen in de 3G S. Europees commissaris Meglena Kuneva (Consumentenzaken) overwoog zelfs even  de verkoop van iPhones om die reden te verbieden.

In september, 14 maanden na de opening, passeerde de App Store de magische grens van 2 miljard downloads. Inmiddels waren meer dan 85.000 applicaties beschikbaar, waaronder een app van Albert Heijn om het boodschappen doen te vergemakkelijken.

2010: uiterst scherp Retina-scherm

Steve Jobs introduceert de iPhone 4 op de Worldwide Developers Conference (WWDC) in San Francisco. Opvallendste verbetering is het retina-scherm, dat met een pixeldichtheid van 326 pixels per inch zo scherp is dat het oog de afzonderlijke pixels niet meer kan waarnemen. Het toestel is ook 24 procent platter (9,3 millimeter) dan zijn voorganger. De iPhone 4 heeft een verbeterde camera (5 megapixel) met flitser en een tweede, op de gebruiker gerichte camera die videogesprekken mogelijk maakt. En selfies, zoals we nu weten.

Het probleempje van de iPhone 4 kreeg de naam Antennagate. Apple had de antennes van het toestel laten verwerken in de behuizinng. Bijeffect daarvan was, dat je de ontvangst kon storen door de manier waarop je het toestel vasthield. Apple maakte het er niet beter op door het probleem eerst te bagetelliseren. Steve jobs suggereerde zelfs dat de klagers het toestel verkeerd vasthielden. Maar uiteindelijk haalde Apple bakzeil, en gaf het mensen die last hadden van het probleem een speciaal hoesje.

2011: het overlijden van Steve Jobs

Het jaar van de iPhone 4S, maar de introductie van dat toestel wordt overschaduwd door het overlijden van Steve Jobs - die door zijn visionaire blik en zijn bijna maniakale aandacht voor gebruiksgemak onder andere de stoot tot de smartphonerevolutie heeft gegeven, zoals hij eerder de drijvende kracht was achter de adoptie van grafische gebruikersinterfaces op de computer.

Meest opmerkelijke aspect aan de iPhone 4S was de S. Die stond niet voor Speed, deze keer, maar voor Siri. Want die spraakassistent werd met de iPhone 4S geïntroduceerd. Een iPhonebezitter onderwierp die 'pratende assistent' Siri aan een Turingtest; hij was zo telerugesteld dat Siri die test niet doorstond dat hij een aankalcht indiende tegen Apple; die zaak leidde overigens tot niets. Verder viel vooral de 8 megapixel-camera op, en de beschikbaarheid van een uitvoering met 64 GB opslag.

De iPhone 4S had ook weer een eigen probleempje: de accu trok het niet. Veel gebruikers klaagden dat ze het apparaat om de haverklap aan het stopcontact moesten leggen. Apple repareerde dat met een update van iOS, waarin het energiebeheer niet op orde bleek.

Het jaar 2011 onderstreepte nog eens, hoe populair het ecosysteem rond de iPhone was geworden. Begin dat jaar kon Apple feestelijk melden dat voor de 10 miljardste maal een app was gedownload in de App Store. En de toegangskaarten voor Appels Worldwide Developers Conference (WWDC) van 6 tot 10 juni waren binnen 12 uur uitverkocht. In 010 kon men tot dag acht nog kaartjes krijgen, en in 2009 deed Apple er een maand over om alle toegangsbewijzen te slijten.

2012: van 3,5 naar 4 inch beeldscherm

Het jaar dat Apple eindelijk de stap naar grotere schermen maakt. De iPhone 5 krijgt een scherm met beelddiagonaal van 4 inch dat toch retinakwaliteit heeft. Ook de beeldverhouding wijzigt, van 3:2 naar 16:9. Het grotere scherm biedt ruimte aan een volledige rij extra icoontjes op het beginscherm. Ook krijgen de apps meer ruimte. Het toestel is met 112 gram, 20 procent lichter dan de iPhone 4S en met een dikte van 7,7 mm, de dunste iPhone tot nog toe. De iPhone 5 heeft onder de motorkap de nieuwe A6-processor die twee keer zo snel is als zijn voorganger, zowel qua CPU als wat grafische prestaties betreft. En het toestel is geschikt voor 4G-mobiele datanetwerken (LTE).

De meeste commotie betreft de verandering in de connector. Apple past in zijn nieuwe iPhone 5 een andere, kleinere connector toe dan in eerdere modellen van de iPhone, iPad en iPod touch. Bestaande randapparatuur en accessoires zoals docking stations, speakers, wekkerradio’s en dergelijke zijn daardoor niet meer te gebruiken.

Dat schaadt de populariteit niet. Wachttijden lopen op, deels omdat de leveranciers met productieproblemen kampen, maar ook omdat de vraag groot is.

2013: opfrisbeurt voor het interface

De App Store groeit onverminderd snel. Klanten van Apple hebben al meer dan 40 miljard apps gedownload via de Apple App Store. Bijna de helft van dat aantal werd vorig jaar gedownload en meer dan 2 miljard softwareprogramma's werden gedownload in december, aldus Apple. In totaal keerde Apple meer dan 7 miljard dollar uit aan ontwikkelaars. Volgens het bedrijf zijn er nu meer dan 775.000 apps beschikbaar voor de iPhone, iPad en iPod.

iOS krijgt in de zomer een opvallende opfrisbeurt met een verrassend simpele strakke vormgeving. "Het beeld dat iOS7 oproept, is licht met veel halfdoorschijnende iconen en andere elementen die lijken te liggen op beslagen glas. Apples hoofdontwerper Jony Ive heeft alle franje van het besturingssysteem verwijderd en wat overblijft is stijlvol maar uiterst minimalistisch herontworpen. Door onder een hoek naar het scherm te kijken, lijkt het alsof het openstaande beeld zweeft bovenop de achtergrond", schrijven we in een bespreking.

iOS 7 ondersteunt nu ook multitasking. Het besturingssysteem leert van het gebruik van verschillende applicaties en zorgt dat ze bijgewerkt zijn bij het openen. Het besturingssysteem gaat ook slimmer om met de netwerkomgeving zodat het toestel niet onnodig energie verbruikt.

Apple introducert twee nieuwe toestellen, de 5C en de 5S. De eerste is bedoeld als relatief goedkoop instapmodel. Apple heeft de behoefte daaraan overschat. De 5C wordt geen succes. Maar dde 5S wel.

Meest in het oog springend is de toevoeging van de vingerafdruksensor. Touch ID noemt Apple die. Je kunt er het apparaat mee ontsleutelen, maar je kunt er ook mee betalen in de iTunes Store.  Onder de motorkap maakt Apple de overstap naar 64 bits-processors.

De camera van de iPhone heeft in dit nieuwe model een belangrijke verbetering ondergaan. Hij heeft nu een stelsel van 5 lenzen en kan met een diafragma van f/2.2 onder veel moeilijker lichtomstandigheden goede foto's en filmregistraties maken

2014: nog groter, nu naar 4,7 en 5,5 inch

Apple komt dit jaar met twee nieuwe modellen die beide over een groter beeldscherm beschikken dan de voorgangers. De iPhone 6 en de iPhone Plus hebben beelddiagonalen van 4,7 en 5,5 inch. Het hele jaar werd gespeculeerd over de toepassing van het zeer stevige, maar ook dure saffierglas, in deze toesteleln. Maar die verwachting werd niet bewaarheid. De smartphones worden voorzien van een snellere chipset: de 64 bits A8, die volgens Apple 50 procent zuiniger is en 25 procent krachtiger. 

Daarnaast zijn beide modellen voorzien van NFC-chips om betalen mogelijk te maken. Daarvoor heeft Apple een betaalplatform in het leven geroepen onder de naam Apple Pay. Touch ID en een Secure Element-chip vormen belangrijke onderdelen van de beveiliging.

De iPhone 6 en met name de Plus-variant hebben ook weer hun eigen unieke probleem: ze zijn kwetsbaar voor verbuiging blijkt uit ervaringen van mensen die de neiging hebben om hun telefoon in hun achterzak te stoppen. De term Bendgate is geboren. Het probleem blijkt na verloop van tijd niet alleen Apple te treffen, het is vooral een gevolg van het grotere oppervlak in een steeds dunner jasje.

2015: persoonlijke spraakassistent Siri leert Nederlands

Eindelijk kunnen we ook in onze moerstaal tegen de iPhone kletsen. Met iOS 8.3 brengt Appel 3,5 jaar na het introduceren van de Engelstalige variant een Nederlandstalige spraakassistent Siri op de markt.

In september lanceert Apple s-versies van de iPhone 6 en 6 Plus. De belangrijkste verbetering ten opzichte van hun voorgangers is Force Touch, zoals Apple dit bij de Apple Watch noemde, maar een eigenschap die nu 3D-Touch heet. Deze technologie biedt de mogelijkheid tot nieuwe vormen van interactie met de smartphones. Langer en harder duwen op het beeldscherm laat de gebruiker gelijk een dieper niveau in de applicatie benaderen, zoals het direct lezen van e-mail vanuit het notificatiecentrum.

Een tweede opmerkelijk verschil is de camera en bijbehorende fotobewerking. De camera is nu voorzien van een 12 Mpixel beeldregistratiechip die verder is geoptimaliseerd, zodat professioneel ogende foto's kunnen worden gemaakt. De chip is ook in staat tot het maken van 'bewegende foto's'. Standaard staat deze optie aan op de nieuwe iPhones. Bij het aanklikken van een foto is een seconde voor het beeld en een seconde na het beeld te zien en het bijbehorend geluid te horen. Apple's marketingtopman Phil Schiller beloofde gisteren bij de presentatie dat dit nauwelijks invloed heeft op de hoeveelheid geheugenruimte die nodig is voor het opslaan van zo'n foto.

De nieuwe iPhone heeft ook een nieuwe chip voor al het rekenwerk dat nodig is voor deze nieuwe functies, de A9. De bewegingssensor heeft Apple nu voor het eerst geïntegreerd in de CPU, zodat deze permanent en accurater de positie van het toestel kan bepalen.

2016: 3 nieuwe iPhones in 1 jaar

Tegen de gewoonte in lanceert Apple nu ook in het voorjaar een iphone: de iPhone SE. De iPhone SE heeft het uiterlijk van de iPhone 5s, maar is voorzien van veel van de goodies van de iPhone 6S. De smartphone is voorzien van de A9 chip en een M9 coprocessor. Daarmee is de smartphone bijna twee keer zo snel als de iPhone 5s en zijn de grafische prestaties drie keer beter.

Apple komt met het nieuwe model tegemoet aan de wens van veel gebruikers van een kleiner toestel. Vorig jaar werden nog 30 miljoen iPhones verkocht met een 4 inch scherm. Volgens Apple is er nog duidelijk behoefte aan compacte smartphones. Het toestel is verder voorzien van een 12 megapixel camera met de mogelijkheden 4K video's te maken. De iPhone SE ondersteunt Apple Pay en heeft Secure Element aan boord voor veilige betalingen. De smartphone krijgt standaard iOS 9.3 als besturingssysteem mee.

Time roept in mei 2016 de iPhone meest invloedrijke gadget aller tijden  De redactie van het invloedrijke tijdschrift Time heeft een ranglijst opgesteld van technologie die 'de manier waarop we leven, werken en spelen voor altijd veranderd heeft'. Op nummer 1 plaatst de redactie van Time Apples iPhone. 'Apple was het eerste bedrijf dat een echt krachtige computer in de zakken van miljoenen stopte toen het in 2007 de iPhone lanceerde', redeneert de redactie. Het was weliswaar niet de eerste smartphone, maar het zette wel de toon voor hoe zo'n apparaat eruit moest zien. En de iPhone populariseerde de mobiele app, die de manier waarop we communiceren, spelen, winkelen, werken en andere dagelijkse taken vervullen voor altijd veranderde, stelt Time.

In september komt dan traditiegetrouw de echt nieuwe iPhone, de iPhone 7. Die gaat over van alles, maar vooral niet over bellen, kopten we op de site. De meeste nadruk daarbij kreeg de vernieuwde camerafunctie. iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn uitgerust met een 12 megapixel groothoekcamera, een lensopening van f/1.8, een verbeterde lens opgebouwd uit 6 elementen die helderder, levendiger en meer gedetailleerd beeld moet opleveren bij het schieten van foto's en video. De iPhone 7 Plus heeft daarnaast een tweede 12 megapixel camera met telelens. Dat levert een optische zoom van een factor 2 en digitale zoom van een factor 10 op.

Fotograferen zal ook sneller gaan, met minder afdrukvertraging, dankzij een nieuwe Image Signal Processor die ruim 100 milajrd operaties op een foto kan uitvoeren binnen 25 milliseconde. Een vernieuwde flitser is anderhalf maal zo helder als die van de iPhone 6s, en herkent en compenseert voor rode ogen dankzij een nieuw ontwikkelde sensor. De selfiecamera aan de voorkant is opgewaardeerd tot 7 megapixel en uitgerust met verbeterde beeldstabilisatie.

De speakers leveren twee maal zoveel volume als de iPhone 6s, en bieden ook hogere kwaliteit geluid, claimt Apple. En de iPhone 7-lijn is bestand tegen spatwater en stof volgens de IP67-standaard.

Die verbetering hangt samen met vernieuwingen in de A10-processor die de motor van de iPhone 7 vormt. Van de vier kernen in die processor zijn er twee geoptimaliseerd voor taken die veel rekenkracht vergen. In dergelijke situaties kan de A10 twee maal zo goed presteren als de A9 van de iPhone 6-lijn. De twee andere kernen zijn gespecialiseerd in taken die met minder rekencapaciteit toekunnen. Door daar de nadruk te leggen op efficiënt omspringen met energie, gebruiken ze maar een vijfde van de  stroom die de andere twee kernen gebruiken. Overall zou de A10 40 tot 50 procent beter presteren dan de A9.

De 3,5 millimeter-aansluiting voor koptelefoons vervalt inderdaad, zoals de geruchten al lang wilden. Dat was volgens Apple nodig om de IP67-norm voor water- en stofdichtheid te halen. Maar je hoeft niet meteen naar de winkel te rennen voor een nieuwe koptelefoon: er wordt een adapter meegeleverd om je oude aan te sluiten op de  iPhone 7. Later in oktober brengt Apple draadloze AirPods op de markt die dankzij de ingebouwde W1-chip betere geluidskwaliteit beloven dan nu met draadloze oplossingen bereikt wordt.

2017: alle ogen op de iPhone 8

Het jaar dat de iPhone 8 uitkomt. De verwachtingen rond dit jubileumtoestel zijn hooggespannen. Zo gaat het gerucht dat de iPhone 8 een OLED-scherm krijgt, net als de galxy S8 van grote concurrent Samsung. Dat geeft mooiere, helderder kleuren, het scherm is dunner, reageert sneller, heeft een bredere kijkhoek. De voorkant van de iPhone 8 zou uit één stuk glas bestaan. En mogelijk verruilt Apple TouchID voor een biometrische identificatie met een gelaatsscan. Apple ziet de speculaties aan zonder commentaar; adverteren hoeft zo niet meer.

Wat we al wel weten is, dat Apple in gaat zetten op augmented reality. Dat bleek toen Apple iOS 11 ten doop hield op zijn World Wide Developers Conference. iOS 11 bevat honderden verbeteringen en vernieuwingen. iOS 11 wordt verrijkt met een ontwikkelomgeving waarmee de nieuwste computervisualiseringstechnieken kunnen worden gebruikt om virtuele beelden en informatie te integreren met afbeeldingen van de werkelijke wereld. Verder is de persoonlijke assistent Siri slimmer gemaakt met deep-learningtechnieken. Met Apple Pay kunnen kennissen en familieleden snel onderling geld overmaken via Messages of middels een gesproken opdracht aan Siri.

Apple zet een eerste stapje richting een veel bediscussieerd thema: het uitschakelen van de mobiele telefoon tijdens het autorijden. Met de 'Do not disturb while driving'-functie detecteert iOS 11 autonoom, of je wellicht autorijdt. In dat geval worden meldingen van binnenkomende berichten automatisch onderdrukt, en krijgen contacten desgewenst een melding dat je niet kunt reageren omdat je rijdt. Do not disturb while driving moet je wel zelf inschakelen.

Door Apple niet zo prominent gebracht - in eerste instantie was het alleen een gerucht, de app werd pas later op de WWDC geïntroduceerd - maar voor velen waarschijnlijk de meest gewilde verbetering: de Files app. Files is een file manager waarmee je lokale bestanden en bestanden in de cloud kunt beheren. Behalve iCloud Drive worden in ieder geval ook Dropbox en Box ondersteund. Files ondersteunt geneste mappen, favorieten, een zoekfunctie, tags en de mogelijkheid bestanden te presenteren gesorteerd op omvang en datum. Het wordt ook mogelijk bestanden via een klik-en-sleep-actie te verplaatsen en zo beschikbaar te maken voor andere apps, bijvoorbeeld door een bijlage uit je mail in de bestandsstructuur te slepen.

En verder:

App-ontwikkelaars blijken in 2016 bij elkaar 20 miljard dollar te hebben verdiend aan de verkoop van hun producten via de App Store van Apple. Dat betekent een toename met 40 procent ten opzichte van 2015.

Het bedrijf Apple is ten opzichte van 2007, het jaar van introductie van de iPhone, 800 procent meer waard te zijn geworden.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!