Loopbaan

Carriere
CodeWeek

Waarom CodeWeek zo belangrijk is

Initiatief van Neelie Kroes beleeft vijfde editie; ruim 50 Nederlandse organisaties leren kinderen ICT-vaardigheden.

© CodePact
9 oktober 2017

Initiatief van Neelie Kroes beleeft vijfde editie; ruim 50 Nederlandse organisaties leren kinderen ICT-vaardigheden.

Dit weekend is Codeweek van start gegaan. Of eh…. eigenlijk gaat het dit jaar om 14 dagen. Tot en met 22 oktober worden allerlei activiteiten georganiseerd om kinderen te leren programmeren, hacken of op een andere manier in aanraking te laten komen met digitale geletterdheid.

Codeweek is een initiatief van CodePact dat op 21 mei 2015 werd opgericht op initiatief van Neelie Kroes, toenmalig voorzitter van Start-up Delta. De CodePact-partners zetten zich al vijf jaar in om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met ICT-vaardigheden, zoals programmeren. Als eerste mijlpaal moeten 400.000 kinderen binnen en buitenschools bereikt worden. Op dit moment hebben de 12 kernpartners en 30 vrienden van CodePact al zo’n 41,5% van die kinderen bereikt, schrijft CodePact op haar site.

De komende twee weken zal dit aantal naar verwachting aanzienlijk worden uitgebreid. Overal in Europa vinden namelijk activiteiten plaats voor kinderen georganiseerd door scholen, bibliotheken en andere maatschappelijke organisaties in het kader van Codeweek. Zo’n 50 verschillende bedrijven, overheden en non-profit organisaties hebben een afwisselend programma samengesteld om zoveel mogelijk Nederlandse kinderen in aanraking te laten komen met verschillende facetten van digitale geletterdheid. Bekijk de activiteiten in de online kalender.

Digitale geletterdheid

 “Het dagelijks leven van kinderen digitaliseert in een rap tempo. Over tien jaar ziet hun sociale leven en de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu, met beroepen die nu nog niet bestaan. En de grootste veranderingen moeten nog komen. Daarvoor is het nodig dat kinderen veilig en flexibel leren functioneren in de digitale wereld en inzicht krijgen in hoe deze wereld in elkaar steekt”, vertelt programmamanager Margreet de Vries.

Digitale geletterdheid omvat verschillende vaardigheden – van informatievaardigheden tot je veilig kunnen bewegen op internet, van computational thinking (inclusief programmeren) tot mediawijsheid. “Digitale geletterdheid wordt – naar het zich laat aanzien - een vast onderdeel van het curriculum. Veel basisscholen zijn al actief op het gebied van digitale geletterdheid, maar het is moeilijk om dit in alle leerjaren door te voeren”, aldus de Vries.

Vorig jaar deden een recordaantal mensen - bijna 1 miljoen (970.000) - mee aan één van de 23.000 EU Code Week 2016 evenementen.  De evenementen vonden plaats in meer dan vijftig landen wereldwijd, dit waren er 70% meer dan in 2015. Bijna de helft (46%) van de deelnemers waren meisjes of vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 11 jaar.  Op 7 oktober is de vijfde editie van start gegaan die nog loopt tot en met 22 oktober. Gisteren was de officiële kick-off van de Nederlandse activiteiten van de Codeweek bij het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs in Den Haag.

Open brief aan politiek

Op maandag 6 maart 2017 plaatsten de partijen die betrokken zijn bij CodePact een oproep in De Telegraaf en het Financieele Dagblad. De partners vinden dat er vaart gemaakt moet worden als het gaat om het aanleren van digitale vaardigheden aan kinderen en jongeren. Zij riepen de lijsttrekkers op hier in het komende regeerakkoord afspraken over te maken. Vooralsnog is onduidelijk of hier gehoor aan is gegeven.

Acht ambities

Om te zorgen dat ieder kind in Nederland digitale vaardigheden opdoet, presenteerden de partners bij de lancering in mei 2015 een Manifest met 8 ambities. De voornaamste inzet is om alle leerlingen van groep 8 van de basisschool en van het eerste jaar op het voortgezet onderwijs de kans te geven om te leren programmeren, waardoor kinderen logisch en gestructureerd leren denken en leren begrijpen hoe technologie werkt. Daarnaast hebben de partners in CodePact beloofd software, trainingen en lesmiddelen te leveren die programmeerlessen faciliteren voor zowel leerlingen als onderwijskrachten en ouders.

Wie is er betrokken bij CodePact?

Het initiatief van StartupDelta werd in september 2016 overgedragen aan een groep kernpartners. De huidige kernpartners zijn: Accenture, ECP, Google, IBM, KabelNoord, Malmberg, Microsoft, Salesforce, SIDN, SIDN fonds, VHTO, X11, Ziggo en Mediawijzer.net. ECP/Platform voor de InformatieSamenleving voert in opdracht van deze groep organisaties het programmateam aan.

Dit zijn de 8 ambities van CodePact:

  1. Alle kinderen de kans bieden te leren programmeren
  2. Kinderen de kans geven de technologie om hen heen te begrijpen
  3. Voorbeeld-leerlijnen en digitale geletterdheid maken voor scholen
  4. Het faciliteren van buitenschoolse programmeeractiviteiten
  5. Scholen helpen met het professionaliseren van leraren
  6. Scholen voorzien van goede technische infrastructuur
  7. Het vergroten van de ouderbetrokkenheid
  8. Imago van programmeren verbeteren en versterke

Deze en volgende week staan er diverse activiteiten gepland tijdens de Codeweek. Zo doen verschillende basisscholen deze lesweek mee aan de wedstrijd Ko de Kraker in de klas. Leerlingen moeten binnen een lesuur (45 minuten) zo veel mogelijk levels en punten scoren. De top 3 van iedere klas gaat vervolgens door naar de finale waar alle klassen tegen elkaar strijden. De Bibliotheek Eindhoven organiseert deze week een workshop waarbij kinderen 1,5 uur komen spelen en leren met de Ozobot. Deze Ozobot is te programmeren om te bewegen en dansen door middel van kleurcodepatronen. En gisteren en vandaag biedt VHTO leerkrachten via DigiLeerKracht de mogelijkheid om gratis een tweedaagse scholing te volgen in Rotterdam. Thama’s zijn onder meer digitale geletterdheid, computational thinking en programmeren. Donderdagavond kunnen kinderen in Groningen via de Codestarter Codeclub leren programmeren en zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Kijk hier naar een opsomming van alle activiteiten.

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.