Loopbaan

Carriere
programmeren

Waarom bijna niemand programmeur wil worden

Veel IT-functies in top10 minst populaire beroepen in Nederland.

6 juni 2017

Bijna niemand staat te trappelen om programmeur te worden. Dat komt doordat het beroep onbekend is en er weinig bekend is over het arbeidsperspectief van het beroep, concluderen Nationaleberoepengids.nl en Intelligence Group na gezamenlijk onderzoek.

De twee partijen hebben het aantal zoekopdrachten naar beroepen op nationaleberoepengids.nl (met totaal 3 miljoen bezoekers per jaar) gematcht aan de arbeidsmarktperspectiefdata en openstaande vacatures van deze beroepen. Wat opvalt is dat er vooral wordt gezocht naar ‘bekende beroepen’, die tot de verbeelding spreken, zoals psycholoog, advocaat, chirurg en piloot. Beroepen die vanuit salaris oogpunt een goed perspectief bieden, maar niet vanuit het aantal beschikbare arbeidsplaatsen.

Naar de beroepen die een grote arbeidsmarktkrapte kennen (en dus een goed arbeidsmarktperspectief hebben) wordt amper gezocht. Dat geldt ook voor veel IT-beroepen. “Deze zogenaamde krapteberoepen hebben een groot gebrek aan populariteit of bekendheid bij de beroepsbevolking”, licht Peter Koelewijn van de nationaleberoepengids.nl toe.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!