Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarde agile in functiepunten?

Voor steeds meer bedrijven is het agile (door)ontwikkelen van software de standaardwerkwijze geworden. De gebruikers zijn blij, omdat ze sneller gewenste veranderingen zien in de software. De ontwikkelaars zijn blij, omdat ze direct met de gebruikers in contact komen en software maken die ook echt wordt gebruikt.
telmachine
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

Functiepunten

Een functiepunt is een rekeneenheid die op een gestandaardiseerde manier de functionaliteit die een IT-systeem aan de gebruiker biedt, vertaalt naar een getalswaarde. Deze getalswaarde kan vervolgens gebruikt worden om de financiële waarden van gelijksoortige IT-systemen vergelijkbaar te maken. Functiepunten zijn al decennialang de enige betrouwbare eenheid voor het voorspelbaar en vergelijkbaar maken van ontwikkelinspanning en ontwikkelkosten, softwarekwaliteit en beheercapaciteit.

Er zijn verschillende methoden beschikbaar die door ISO gestandaardiseerd zijn om het aantal functiepunten vast te stellen en onafhankelijk te auditen.
De eerste generatie functiepunten is datageoriënteerd en kent waarde toe aan interne gegevens, externe gegevens, invoer-, uitvoer- en opvragingsfunctionaliteit (Nesma, IFPUG). Deze standaards zijn geënt op volledige (administratieve) systemen.

De tweede generatie functiepunten is transactiegeoriënteerd en kent waarde toe aan invoer, uitvoer, opslag en het inlezen van gegevens (COSMIC). Deze standaard is ook geschikt voor (SOA) componenten en embedded software.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in