Loopbaan

Software-ontwikkeling

Waar wonen de beste programmeurs?

Werkgevers kunnen beter in China en Rusland werven dan in de VS of India als ze op zoek zijn naar de beste programmeurs. Nederland valt net buiten de top25.

© Shutterstock
1 september 2016

Werkgevers kunnen beter in China en Rusland werven dan in de VS of India als ze op zoek zijn naar de beste programmeurs. Nederland valt net buiten de top25.

In de Verenigde Staten - waar menig topprogrammeur vandaan komt, denk aan Bill Gates, Ken Thompson, Dennis Ritchie en Donald Knuth - wonen niet de beste programmeurs. Ook in India, dat beschikt over een enorme vijver met goedopgeleide programmeurs vind je niet de grootste talenten. Althans, als we HackerRank moeten geloven. Het bedrijf test wereldwijd programmeurs en heeft zelf vestigingen in Silicon Valley, Bangalore en Londen.

HackerRank heeft inmiddels tienduizenden programmeeruitdagingen online gezet zodat ontwikkelaars hun vaardigheden kunnen verbeteren. In totaal analyseerde de organisatie zo'n 1,4 miljoen testresultaten die de afgelopen jaren werden afgenomen. Daaruit komt dus naar voren dat in China en Rusland de meeste programmeertalenten wonen. China haalt de beste cijfers op de terreinen wiskunde, functioneel programmeren en het structureren van data. Rusland blinkt op haar beurt uit in de populairste categorie: algoritmen.

IT-regio's vallen buiten de top25

De meeste kandidaten die getest zijn door HackerRank zijn afkomstig uit de Verenigde Staten en India. Toch komen die landen in de ranglijst van beste programmeurs niet verder dan respectievelijk de 28e en 31e plaats. "Als het de Olympische Spelen zouden zijn, zou China dus goud winnen op het onderdeel softwareontwikkeling; Rusland zou het zilver mee naar huis nemen en de bronzen plak gaat naar Polen", schrijft Ritika Trikha, op haar blog voor HackerRank.

"Voor de Verenigde Staten en India geldt de Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen. In die landen moet nog behoorlijk wat werk verzet worden voordat ze in de top25 eindigen."

HackerRank figuur 2

Minder loyaal en geen cultural fit

Zelfs Nederland doet het beter dan de twee - in aantallen - grootste leveranciers van IT-professionals. Ons land eindigde namelijk op de 26e plaats. Dat verbaast Bernd van Baars, managing director van Altus Staffing, dat zich richt op werving- en selectie van IT-professionals in diverse niches, overigens niet. Het bedrijf telt momenteel zo'n 100 medewerkers, hoofdzakelijk in Nederland op het hoogdkantoor op de Amsterdamse Zuid-as, maar het is ook vertegenwoordigd in België en Duitsland. "Wij werven IT-professionals vanuit alle hoeken van de wereld, maar onze ervaring is dat Nederlandse softwareontwikkelaars doorgaans goed zijn opgeleid en beschikken over de juiste mentaliteit. Er zijn overigens ook uitstekende developers uit het buitenland, maar die zijn vaak minder loyaal en er is niet altijd sprake van een cultural fit met Nederlandse bedrijven."

De programmeer-challenges van HackerRank behandelen aspecten als programmeertalen, algoritmen, beveiliging en parallel programmeren. De ontwikkelaars die meedoen worden beoordeeld op zowel hun nauwkeurigheid als snelheid. Veruit de meeste tests worden afgenomen op het gebied van algoritmen (40 procent), waarbij het onder meer gaat om tests op het gebied van het sorteren van data, dynamisch programmeren, zoeken op trefwoorden en andere op logica gebaseerde taken. Na algoritmen zijn Java-tests het populairst (10 procent). Tests op het gebied van parallel programmeren en security zijn veel minder in trek, al gaat het nog altijd om duizenden deelnemers.

HackerRank figuur 1

Veel Europese landen in de top

China was op een haar na beter dan Rusland en Polen eindigde ook dicht in hun buurt. Net naast de medialles grijpen respectievelijk Zwitserland, Hongarije, Japan, Taiwan, Frankrijk, Tsjechië en Italië. Onderaan in de top50 staat Pakistan met een score van 57,4 van de 100 punten.

Polen is kampioen programmeren in Java, Frankrijk troeft iedereen af op het gebied van C++, Hong Kong is de beste in Python, Japan in kustmatige intelligentie en Zwitserland op het gebied van databases. Oekraïense programmeurs blinken uit in beveilinging en Finse ontwikkelaars zijn top in Ruby.

Bijna een acht

Nederland eindigde in geen enkele categorie in de topdrie. De overall score voor Nederlandse ontwikkelaars is 78,9 van de 100 punten. Dat komt dus neer op een rapportcijfer van bijna 8. Nederlandse ontwikkelaars die mee hebben gedaan aan de challenges van HackerRank deden dit het vaakst op het gebied van Java (28 procent), gevolgd door Phyton (26 procent), C++ (24 procent), SQL (17 procent) en Ruby (5 procent).

Java was overigens ook wereldwijd de populairste programmeertaal. In Sri Lanka, Colombia en Nigeria is de voorkeur voor deze programmeertaal bij ontwikkelaars het sterkst. Uitzonderingen zijn Maleisië en Pakistan, waar de voorkeur ligt bij C++. In Taiwan is Python het populairst.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
3
Reacties
Ronald 01 september 2016 21:30

Laten we dit nieuws maar met een flinke korrel zout nemen: de slogan van HackerRank is "Practice, Compete, Find Jobs". Oftewel, geen enkele slimme Chinees of Rus denkt "meedoen is belangrijker dan winnen", maar ze proberen dus gewoon hun resultaten zo hoog mogelijk te krijgen. Met tien man achter de laptops in een internetcafé dat samen even doen is dan natuurlijk niet moeilijk. Aangezien HackerRank hier niet bekend is, boeit de hackerrank score niemand en scoren programmeurs uit Nederland dus lager.

Het zou natuurlijk ook gewoon kunnen kloppen. Informatici kun je in elk bedrijf tellen op 1 pink. De rest is onbewust onbekwaam. Wat dat betreft legt HackerRank de vinger wel op een hele zere plek.

Marc 01 september 2016 15:39

Een goede test heeft geen onverklaarbare resultaten.
Wat doet de VS op de 28ste plaats? Het land dat het meeste toptalent aantrekt en de meest invloedrijke software bedrijven heeft?

J.de Grood 01 september 2016 13:53

Bill Gates is zeker GEEN (top)programmeur maar een jurist die begonnen is met het afpakken van DOS van Digital Resaerch, slecht voorbeeld!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.