Loopbaan

Carriere
meiden

Waar blijven de meisjes?

Ondanks alle inspanningen groeit het aandeel maar langzaam.

© Girlsday
7 september 2018

Nog steeds zijn vrouwen sterk in de minderheid in de IT. Op elke vijf tot zes mannen is slechts één vrouw werkzaam in de branche. Het is geen nieuws meer, maar wat wel opmerkelijk is, is dat het zo langzaam verandert, ondanks allerlei inspanningen.

De laatste cijfers van het CBS zijn licht hoopgevend: het aantal meisjes dat een technisch profiel kiest op havo en vwo, stijgt, van 2% (havo) en 6% (vwo) in 1998 naar 10% en 28% dit schooljaar. Ook het aantal meisjes dat een technische mbo-opleiding kiest is wat gestegen. De instroom van meiden in de STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering en Mathematics) in het hoger onderwijs, blijft echter gelijk.

Dat geldt ook voor vmbo-meiden die een technische richting kiezen. Vrouwen zijn in het hbo over de gehele linie in de meerderheid, maar bij bèta- en technische studies zeker niet. Daar is het aandeel van vrouwen minder dan een kwart, al lijkt dit de laatste jaren licht te stijgen. Uitschieters met een groot deel vrouwelijke studenten zijn communication & multimedia design en fashion & textile technologies. Bij de 'harde' IT-studies, bijvoorbeeld bij de opleiding hbo-ICT, is maar zo'n 7% van de studenten vrouw. Op mbo-ICT-opleidingen is het nog slechter gesteld: in 2017 was net 3% van de studenten vrouw.

Girlsday

Initiatieven om meiden te interesseren voor een branche die niet zonder hen wil en kan, blijven dus relevant. Op 12 april was de jaarlijkse Girlsday, een initiatief van VHTO, waarbij bedrijven en organisaties in het hele land meiden uitnodigen om achter de schermen te kijken van vaak technische beroepen. Ruim 11.000 meiden waren die dag welkom in meer dan 350 bedrijven. Ze konden daar kennismaken met vrouwelijke rolmodellen in technische beroepen en deelnemen aan allerlei activiteiten.

Cisco, NetApp, Nike en Microsoft organiseerden samen een event. Meiden van de basisschool en de middelbare school konden op het hoofdkantoor van Cisco in de Bijlmer een kijkje nemen in de IT-wereld, onder meer door deel te nemen aan een hackathon. Cheryl Willis, EMEA Services & Support Leader bij NetApp, verwelkomt de meiden en houdt hen voor om groot te denken. Ze vertelt kort hoe haar ICT-loze jeugd eruitzag en hoe de wereld is veranderd door computers en smartphones. "Er is zo veel dat mogelijk wordt gemaakt door IT, en binnen de IT heb je enorm veel verschillende rollen en kansen om een gevarieerde carrière te hebben."

In de zaal zit Kiki. Ze zit in havo 4 en heeft weliswaar een CM-profiel gekozen, maar is alsnog vastbesloten de IT-wereld in te gaan. "Vanwege dyscalculie heb ik wiskunde laten vallen. Logisch inzicht heb ik wel; ik heb op school een masterclass programmeren gedaan. Eigenlijk heb ik op Girlsday een paar jaar geleden ontdekt dat je programmeren ook kunt leren zonder dat je goed bent in wiskunde. Game design lijkt me een heel leuke studie. Een combinatie van creatief bezig zijn en programmeren. Je hebt wel wiskunde nodig om toegelaten te worden. Ik ben nu van plan na mijn eindexamen een tussenjaar te nemen en dan mijn wiskunde alsnog te halen. Ik vind IT heel leuk omdat je je eigen ideeën kunt realiseren. Het is gaaf als het je lukt een oplossing voor iets te vinden."

Medebezoekster Sarah zit in groep 8 en is nog niet erg met studiekeuze bezig. Ze is voor de derde keer op Girlsday en is dol op programmeren. "Doordat ik hier kwam is het me meer gaan interesseren", vertelt ze. "Ik neem mijn laptop mee naar school en ga dan programmeren, want meestal ben ik snel klaar met mijn schoolwerk. Eerst programmeerde ik in Scratch, nu in Python. Ik vind het leuk dat je zelf kunt verzinnen wat je ermee kunt doen. Ik ken best veel andere meiden die dit ook leuk vinden. Ik neem ook andere meisjes mee hiernaartoe. Dat vind ik belangrijk."
 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!