Beheer

Infrastructuur
prorail

VVD wil nieuwe stresstest voor IT Prorail

Falend back-upsysteem geeft kopzorgen.

© ProRail
4 augustus 2022

Falend back-upsysteem geeft kopzorgen.

De VVD heeft opheldering gevraagd over de computerproblemen bij ProRail. Het back-upsysteem liet duizenden reizigers voor de derde keer in twee jaar tijd in de steek.

Kamerlid Fahid Minhas van de VVD wil naar aanleiding van de problemen onder meer weten wat Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen heeft ondernomen na de vorige grote verstoringen.

Minhas is onder meer benieuwd of de storing te maken heeft met het back-upsysteem dat niet functioneert, zoals het AD deze week meldde. Minhas wil weten of de minister bereid is om een nieuwe stresstest te laten uitvoeren naar de kwetsbaarheid van vitale systemen die moeten zorgen voor een betrouwbaar en robuust spoornetwerk.

Prorail gaf eerder aan dat een storing op de verkeersleidingpost in Rotterdam in één van de computers de aanleiding was voor het uitvallen van het treinverkeer. Via dit systeem komt informatie binnen over onder andere de positie van de treinen in de regio.

Back-upsysteem

Een back-upsysteem moet het mogelijk maken om treinen snel weer te laten rijden. “Helaas heeft dit niet goed gefunctioneerd. Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak, maar het lijkt of dit komt vanwege een fout in de software. Meerdere systemen werkten hierdoor niet meer”, liet Prorail aan de krant weten. 

Lees meer over
1
Reacties
Nekkers 05 augustus 2022 16:56

Het wordt tijd dat er iemand eens vragen bestelt over een stress test voor het falend regeringsbeleid onder leiding van de VVD.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.