Management

Juridische zaken
chips

VVD bezorgd over Chinese overname chips-startup uit Delft

Kamerleden verwijzen naar Duitse en Engelse ingrepen. 

© IBM
25 november 2022

Kamerleden verwijzen naar Duitse en Engelse ingrepen. 

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de aankoop van het Delftse bedrijf Nowi door Nexperia, een van oorsprong Nederlands bedrijf dat onlangs in Chinese handen kwam. Nowi ontwerpt chips die batterijen overbodig maken.

Nexperia is een afsplitsing van de Eindhovense chipmaker NXP en specialiseert zich in het duurdere segment van de chipmarkt. Het werd voor 2,75 miljard dollar gekocht door Chinese investeerders, die een groot deel van de aandelen na een jaar doorverkochten aan het Chinese elektronicaconcern Wingtech.

VVD-Kamerleden Ruben Brekelmans, Queeny Rajkowski en Pim van Strien maken zich zorgen over de overname en hebben minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat om opheldering gevraagd. Ze willen onder meer weten hoe de overname van een veelbelovende Nederlandse startup in de chipsector door een bedrijf dat in Chinese handen is, zich verhoudt tot de European Chips Act.

Brits overheidsonderzoek

Ook willen ze weten hoe de overname zich verhoudt tot het besluit van het Verenigd Koninkrijk om Nexperia te dwingen 86% van de grootste microchip fabriek te verkopen, op basis van een overheidsonderzoek naar de aankoop van Nexperia door de Chinese fabriek.

De VVD’ers willen ook weten of ze bereid is alsnog in contact te treden met het Verenigd Koninkrijk over de overname. Ze verwijzen tevens naar een besluit van Duitsland, dat stelt dat het Chinese Sai Microelectronics een Duitse producent van halfgeleiders genaamd Elmos niet mag overnemen.  

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.