Overslaan en naar de inhoud gaan

VS winnen touwtrekken om Russische hacker

De Russische hacker Jevgeni Nikoelin is uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Tsjechië heeft hem op het vliegtuig gezet, bevestigde de regering in Praag vrijdag.
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Nikoelin (30) is in oktober 2016 in Praag opgepakt vanwege een Amerikaans arrestatiebevel. Hij wordt verdacht van het inbreken bij platforms als LinkedIn en Dropbox. Daarbij zou hij de persoonlijke gegevens van meer dan 100 miljoen gebruikers hebben buitgemaakt. Na zijn arrestatie vroeg ook Rusland om zijn uitlevering, maar voor een veel lichter vergrijp. Een Tsjechische rechter oordeelde dat hij naar beide landen kon en dat het aan de minister van Justitie was om de knoop door te hakken.

Polemiek in Tsjechië

Dat zorgde voor een strijd binnen de regering. President Milos Zeman vond dat Nikoelin aan Rusland moest worden uitgeleverd, zijn premier Andrej Babis wilde juist dat de hacker naar de VS zou gaan. De Amerikaanse toppoliticus Paul Ryan had dinsdag tijdens een bezoek aan Praag nog aangedrongen op uitlevering.

De Verenigde Staten hebben meerdere verzoeken lopen om Russische cybercriminelen uitgeleverd te krijgen. Zo werd Peter Levasjov onlangs door Spanje op het vliegtuig naar de VS gezet en staat Alexander Vinnik op het punt te worden uitgeleverd door Griekenland. Roman Seleznev werd opgepakt op de Malediven en hij zit nu in de VS een celstraf van 27 jaar uit.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in