VS wil strijd met computercriminaliteit internationaal voeren

20 mei 2011

De regering-Obama presenteerde deze week beleidsplannen op het gebied van internetbeveiliging. Daarin worden diverse ministeries, waaronder dat van Justitie en Homeland Security (Binnenlandse Veiligheid), dringend geadviseerd samen met hun collega’s in andere landen standaarden te ontwikkelen die de diefstal van gegevens moeten tegengaan. Daarbij moeten de vrijheid op internet en de privacy van de gebruikers zo veel mogelijk gegarandeerd blijven.

Minister Hillary Clinton stelde bij de presentatie van het beleidsdocument dat “wij willen dat internet open en toegankelijk is en een economische motor voor iedereen.” President Obama maakte eerder al duidelijk dat de bestrijding van computercriminaliteit, of het nu gaat om spionage of datadiefstal, een topprioriteit is voor zijn regering. Zo zijn tijdens zijn regeringsperiode al zeker vijftig voorstellen gedaan voor wetten op het gebied van computercriminaliteit.

Pakkans bijzonder laag
Het plan van de Amerikaanse regering moet de samenwerking tussen landen op het gebied van internetbeveiliging een flinke duw in de goede richting geven. Hoewel inmiddels wel duidelijk is dat computercriminaliteit een grensoverschrijdend fenomeen is dat dus ook grensoverschrijdend bestreden moet worden, is maar mondjesmaat sprake van internationale samenwerking op dit gebied. De pakkans voor computercriminaliteit is daardoor bijzonder laag. De bestrijding van computercriminaliteit moet er enerzijds toe leiden dat online financiële transacties en andere zakelijke uitwisselingen tussen landen en grote organisaties veilig kan geschieden. Anderzijds is het van belang dat computercriminelen en terroristen die voor hun wandaden internet gebruiken, makkelijker vervolgd kunnen worden.

De normen waarover internationaal overeenstemming moet komen, betreffen de wijze waarop staten met elkaar omgaan in cyberspace om onacceptabel gedrag te identificeren. “In andere sferen van internationale relaties heeft het ook goed geholpen om een gezamenlijk begrip te hebben van wat acceptabel gedrag is. Dat leidt altijd tot meer stabiliteit en zorgt voor een basis voor internationale actie als er corrigerende maatregelen nodig zijn”, aldus de Amerikaanse regering. Hiermee hopen de Verenigde Staten de huidige problemen van grensoverschrijdende computercriminaliteit te verminderen. Nu verschilt de wetgeving hierover per land. In sommige landen is er zelfs geen wetgeving over dit onderwerp, waardoor die vrijhavens zijn voor computercriminelen.

Deadlines of duidelijke doelen voor overeenkomsten met andere landen geeft het beleidsplan niet. Howard Schmidt, de cybersecuritycoördinator van het Witte Huis, gaat ervan uit dat het nog flink wat tijd kost voordat de gewenste overeenkomsten gesloten kunnen worden.

Daarnaast liet de Amerikaanse regering klip en klaar weten dat ze digitale aanvallen zal beantwoorden met alle mogelijke middelen. Dus ook in het uiterste geval met militaire middelen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!