Beheer

Security
caution

VS slaat alarm over cyberaanvallen op kerncentrales

Hackers richten geavanceerde aanvallen op bedrijven actief in de energie-, water-, luchtvaart- en maakindustrie.

© CC0
23 oktober 2017

Hackers richten geavanceerde aanvallen op bedrijven actief in de energie-, water-, luchtvaart- en maakindustrie.

De waarschuwing voor de cyberaanvallen komt van het ministerie van Homeland Security en de FBI. Verschillende bedrijven en overheidsinstanties liggen sinds mei onder vuur.

De hackers zijn in een aantal gevallen de netwerken binnengedrongen. Volgens Reuters hebben de veiligheidsdiensten niets bekend gemaakt over schade. De hackers zijn echter zeer actief met pogingen om inloggegevens van dergelijke netwerken te bemachtigen. Ze zetten daarvoor phishing in en hebben gemanipuleerde websites om aan dergelijke gegevens te komen.

Het is onduidelijk waarom de veiligheidsdiensten juist nu hebben besloten om met hun waarschuwing naar buiten te komen. De aanvallen zijn al maanden aan de gang en de diensten houden de hackers nauwlettend in de gaten. Ook is aan de bedrijven en instanties die onder vuur liggen al in vertrouwen advies gegeven hoe ze zich moeten beschermen.

Volgens de veiligheidsdiensten is er een sterke toename in het aantal gevallen, niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in Europa. De aanvallen hebben grote overeenkomsten met de aanvallen die Symantec meldde vorige maand.

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Lees meer over
2
Reacties
Hr. Hugo Waard 24 oktober 2017 14:05

Hackers en hun software worden steeds creatiever. Inbraken hebben steeds meer impact. Ik hou mijn hart vast voor wat dit in de toekomst gaat betekenen. Securitybedrijven maken overuren maar lopen achter de feiten aan. Hackers zetten altijd de eerste stap.

J. v.d. Eijk 23 oktober 2017 12:42

Welke sufkop (en dan zeg ik het nog netjes) haalt het in zijn hoofd om systemen die in een kerncentrale draaien aan het internet te hangen?
Als je deze essentiele blunder maakt dan vraag je er om gehacked te worden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.