Beheer

Security
VS klagen opnieuw twee Chinese hackers aan

VS klagen twee Chinese hackers aan voor spionage

Het gaat om onder andere spionage naar mogelijke COVID-19-informatie, ook in Nederland.

© CC0 - Pixabay
22 juli 2020

Het gaat om onder andere spionage naar mogelijke COVID-19-informatie, ook in Nederland.

Twee Chinese hackers worden door het Amerikaanse Openbaar Ministerie aangeklaagd voor spionage, ook in Nederland. De hackers werken volgens de aanklagers soms voor hun eigen financiele gewin en soms voor het Chinese Ministerie van Staatsveiligheid of andere Chinese overheidsorganisaties. De hackers zouden terabytes aan data hebben gestolen die “een vergaande impact kunnen hebben op de beveiliging van de Amerikaanse netwerken.”

De aanklacht telt elf beschuldigingen. In één geval zouden de hackers een slachtoffer hebben afgeperst door te dreigen broncode online te zetten als er geen cryptogeld zou worden betaald. Recentelijk zouden de hackers gezocht hebben naar kwetsbaarheden in netwerken van bedrijven die werken aan behandelingen, vaccins en testen tegen COVID-19.

Beschamende lijst

"China staat nu, naast Rusland, Iran en Noord-Korea in de beschamende lijst van naties die cybercriminelen een veilige haven bieden in ruil voor het oproepbaar zijn en opdrachten uitvoeren in dienst van die staat”, aldus assistent-procureur-generaal voor Nationale Veiligheid John C. Demers.

Volgens onderzoeker Sico van der Meer van Clingendael zullen de twee waarschijnlijk nooit in de VS voor een rechter komen. In een tweet zegt hij. “Dat de VS precies weet wie achter hacks zit, werkt (beetje) afschrikwekkend: anonimiteit weggenomen.” Volgens hem toont de aanklacht van VS ook goed aan dat landen niet machteloos staan tegen dit soort los-vaste staatshackers, ook wel huurlingen en proxies genoemd.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.