Overslaan en naar de inhoud gaan

VS klagen twee Chinese hackers aan voor spionage

Twee Chinese hackers worden door het Amerikaanse Openbaar Ministerie aangeklaagd voor spionage, ook in Nederland. De hackers werken volgens de aanklagers soms voor hun eigen financiele gewin en soms voor het Chinese Ministerie van Staatsveiligheid of andere Chinese overheidsorganisaties. De hackers zouden terabytes aan data hebben gestolen die “een vergaande impact kunnen hebben op de beveiliging van de Amerikaanse netwerken.”
rechter hamer
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De aanklacht telt elf beschuldigingen. In één geval zouden de hackers een slachtoffer hebben afgeperst door te dreigen broncode online te zetten als er geen cryptogeld zou worden betaald. Recentelijk zouden de hackers gezocht hebben naar kwetsbaarheden in netwerken van bedrijven die werken aan behandelingen, vaccins en testen tegen COVID-19.

Beschamende lijst

"China staat nu, naast Rusland, Iran en Noord-Korea in de beschamende lijst van naties die cybercriminelen een veilige haven bieden in ruil voor het oproepbaar zijn en opdrachten uitvoeren in dienst van die staat”, aldus assistent-procureur-generaal voor Nationale Veiligheid John C. Demers.

Volgens onderzoeker Sico van der Meer van Clingendael zullen de twee waarschijnlijk nooit in de VS voor een rechter komen. In een tweet zegt hij. “Dat de VS precies weet wie achter hacks zit, werkt (beetje) afschrikwekkend: anonimiteit weggenomen.” Volgens hem toont de aanklacht van VS ook goed aan dat landen niet machteloos staan tegen dit soort los-vaste staatshackers, ook wel huurlingen en proxies genoemd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in