VS investeren in slim elektriciteitsnet

28 september 2009
De Amerikaanse overheid steekt 4,5 miljard dollar in een fonds om de aanleg van ‘slimme’ elektriciteitsnetwerken (smart grids) te stimuleren.

De federale subsidies moeten de ombouw van traditionele elektromechanische netwerken naar digitaal gestuurde netwerken in een stroomversnelling brengen. Energiebedrijven moeten op die manier efficiënter elektriciteit aan hun klanten kunnen leveren, tegen lagere kosten en met minder milieuvervuiling. President Obama had de aanleg van slimme netwerken in zijn verkiezingscampagne hoog op de agenda staan.

Tot de onderdelen van een ‘smart grid’ behoren intelligente energiemeters die bij de klanten worden geplaatst. Met deze meters kunnen de leveranciers de elektriciteitsafname op afstand en in ‘realtime’ registreren. Consumenten en zakelijke afnemers kunnen hun verbruik met speciale tools op de voet volgen. In Europa, onder meer in Nederland, zijn elektriciteitsleveranciers ook al begonnen met de overstap op slimme meters. Daartegen zijn overigens bezwaren op het gebied van privacybescherming gerezen.

In de VS stonden veel lokale elektriciteitsbedrijven tot dusver huiverig tegenover slimme netwerken, deels vanwege de hoge investeringen waarvan nog maar de vraag is of en wanneer ze worden terugverdiend. De verwachting is nu dat de autoriteiten in de diverse staten de leveranciers zullen aanmoedigen om bij het federale stimuleringsfonds aan te kloppen.

Dat levert ook potentiële orders op voor ICT-leveranciers als Cisco. In juni richtte Cisco een afdeling op die zich volledig concentreert op smart grids. Topman John Chambers acht het mogelijk dat deze markt groter wordt dan de hele internetmarkt. Cisco verwacht in 2014 minstens 1 miljard dollar per jaar aan omzet uit smart grids te halen.

Energiebedrijf Pacific Gas & Electric (PG&E) in San Francisco heeft een project van 85 miljoen dollar opgezet voor de ontwikkeling van systemen waarmee zakelijke klanten hun energieverbruik beter kunnen beheren. Het project, dat PG&E voor ongeveer de helft uit stimuleringsfondsen wil financieren, wordt uitgevoerd door Cisco en IBM. Microsoft bijvoorbeeld lanceerde deze zomer software waarmee gebruikers hun energieafname kunnen bijhouden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.