Overslaan en naar de inhoud gaan

VS had 4 miljard aan schade van cybercrime

Amerikaanse burgers hebben in 2020 bijna 800.000 meldingen over cybercriminaliteit ingediend. In totaal werd meer dan 4 miljard dollar aan schade geleden. Dat meldt de FBI in het jaarlijks rapport van hun Internet Crime Complaint Center (IC3). Het is een flinke stijging met het aantal cybercrimemeldingen in 2019.
hack
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het aantal meldingen steeg met 69% vergeleken met een jaar eerder. De meeste meldingen betroffen phishing, oplichting omdat er niet werd betaald of geleverd en afpersing. De grootste verliezen kwamen echter daar niet door, die kwamen door fraude met zakelijke mail, oplichting door geveinsde liefde of breken van vertrouwen en investeringsfraude. Zo’n 28.500 meldingen waren gerelateerd aan Covid-19 en gericht op zowel zakelijke gebruikers als individuen.

Zakelijke fraude

Fraude met zakelijke mail (Business Email Compromise, BEC of Email Account Compromise, EAC) zorgde voor 1,8 miljard dollar aan verliezen, schrijft de IC3. Er kwamen wel minder meldingen binnen, namelijk zo’n 20.000, wat 19% lager is dan een jaar eerder.

Deze manier van oplichting richt zich vooral op bedrijven en personen die bevoegd zijn grote bedragen geld over te maken. De manier waarop criminelen deze vorm van oplichting toepassen wordt steeds gehaaider, staat in het rapport. “De afgelopen jaren is deze manier van oplichting geëvolueerd naar het compromitteren van persoonlijke mail en mail van leveranciers, aanmaken van valse mailaccounts vanuit advocaten, verzoeken van W-2-informatie (inkomensgegevens, red.), het richten op de vastgoedsector en frauduleuze verzoeken om grote hoeveelheden cadeaubonnen.”

Ook het aantal ransomwaremeldingen nam toe. Bij IC3 kwamen zo’n 2.474 meldingen binnen. Het zorgde voor verliezen van meer dan 29,4 miljoen dollar, becijferde de onderzoekers. Om ransomware te kunnen plaatsen in de systemen worden verschillende manieren gebruikt. De drie meest gebruikte zijn phishing, via kwetsbaarheden in het remote desktop protocol (RDP) en via kwetsbaarheden in software.

De FBI schrijft verder dat het adviseert om geen losgeld te betalen. “Het betalen van een losgeld kan criminelen aanmoedigen om andere organisaties ook aan te vallen of om andere criminele actoren aan te moedigen deel te nemen aan de het verspreiden van ransomware of het financieren van illegale activiteiten. Het betalen van het losgeld is ook geen garantie dat de bestanden van een slachtoffer worden hersteld”, schrijft de FBI.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in