Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Huawei netwerk

‘VS gaan niet-Chinese productie van 5G-technologie eisen’

Marktleiders Nokia en Ericsson gevraagd om productieproces te veprlaatsen.

Chinese Huawei medewerker © Huawei Huawei
24 juni 2019

Marktleiders Nokia en Ericsson gevraagd om productieproces te veprlaatsen.

De Amerikaanse regering beraadt zich over de mogelijkheid om te eisen dat de 5G-apparatuur die wordt gebruikt in de Verenigde Staten, niet in China geproduceerd is. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

De maatregel eist dat de technieken in het 5G-netwerken in de Verenigde Staten ontworpen en geproduceerd zijn buiten de Chinese landsgrenzen. De maatregel volgt op een bevel van de Amerikaanse president Donald Trump van vorige maand, waarin hij met een zwarte lijst aan bedrijven en technieken uit het buitenland, vanwege zorgen om de cybersecurity.

Tijdens een 150 dagen durend onderzoek van de bevoorradingsketen van de Amerikaanse telecombedrijven hebben Amerikaanse ambtenaren gevraagd aan fabrikanten om de productie van hardware buiten China uit te voeren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om cellulaire torenelektronica, routers en switches. De Amerikanen waren al bezig met een ban op Chinese producenten, maar stelt nu dus ook eisen aan de locatie het productieproces van 'Westerse' fabrikanten.

Gevolgen voor marktleiders

Het bevel zou grote gevolgen kunnen hebben voor de twee grootste leveranciers van 5G-technieken (na Huawei), Nokia en Ericsson, voor hun activiteiten in de Verenigde Staten. Beide bedrijven zouden hun productieprocessen die in China plaatsvinden naar buiten de Chinese landsgrenzen moeten verplaatsen om aan de Amerikaanse eisen te voldoen. De markt rond telecomapparatuur en aanverwante diensten en infrastructuur in de Verenigde staten is met 250 miljard dollar per jaar wereldwijd de grootste, waardoor beide producenten de eisen van de VS op zijn minst zouden moeten overwegen.

Informeel karakter

De gesprekken tussen de Amerikaanse ambtenaren en Nokia en  Ericsson over de verplaatsing van hun productieprocessen zijn volgens de informanten van The Wall Street Journal nog zeer informeel en bevinden zich nog in een vroeg stadium. Wel eist het bevel van president Trump dat er in oktober, na de onderzoeksperiode van 150 dagen, een lijst klaarligt met voorgestelde regels en voorschriften. De daadwerkelijke uitvoering van de plannen heeft naar verwachting ook een aanzienlijke aanloopperiode nodig om volledig te voldoen aan het bevel.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.