Overslaan en naar de inhoud gaan

VS: Chinese telecomgiganten niet te vertrouwen

De Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE vormen een veiligheidsrisico voor de Verenigde Staten en zouden van de Amerikaanse markt moeten worden uitgesloten. Dat staat in een rapport van een veiligheidscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat vandaag wordt gepubliceerd.
enterprise router
© Huawei
Huawei

De commissie deed bijna een jaar onderzoek naar de twee grote Chinese bedrijven en concludeert dat de bedrijven mogelijk banden hebben met de Chinese overheid. De congresleden Rogers (Republikein) en Ruppersberger (Democraat) raden Amerikaanse bedrijven af samen te werken met Huawei en ZTE, omdat China de bedrijven zou kunnen gebruiken voor economische of militaire spionage of om cyberaanvallen uit te voeren. Het advies aan de Amerikaanse overheid luidt verder dat computersystemen geen onderdelen mogen bevatten van de twee bedrijven. Ook zouden de twee Chinese telecombedrijven geen overnames mogen doen in de VS, als het aan de veiligheidscommissie ligt.

'Kies een ander!'

In het actualiteitenprogramma 60 Minutes, dat zondagavond in de VS werd uitgezonden, zegt Rogers: “Als ik vandaag een Amerikaans bedrijf was - en ik zeg dit als voorzitter van de Permanente Commissie Inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden - en je denkt na over samenwerking met Huawei, dan zou ik een ander kiezen als je geeft om je intellectueel eigendom, privacy van je klanten en de nationale veiligheid van Amerika.”


Gevaar ontkend door Huawei en ZTE

Een woordvoerder van Huawei ontkende gisteravond in 60 Minutes dat het bedrijf communicatie in de VS wil onderscheppen. Het stelt een commercieel bedrijf te zijn, met 70 procent van haar omzet buiten China. “Huawei gaat dat commerciële succes niet in gevaar brengen voor welke overheid dan ook”, aldus de woordvoerder. Ook ZTE ontkent banden te hebben met de Chinese overheid. Topmensen van de twee Chinese telecombedrijven ontkenden tijdens hoorzittingen met leden van de commissie al met klem dat er sprake is van een veiligheidsrisico.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in