Loopbaan

Carriere
Vrouwen in IT

Vrouwen vinden, steunen en behouden met vrouwennetwerken

‘Mensen hebben een plek nodig waar ze een stem hebben.’

25 juni 2021

Dat diverse teams betere resultaten leveren, is inmiddels algemeen bekend. Maar de IT-sector is nog niet heel divers; het aandeel vrouwen is bijvoorbeeld nog erg klein. Techbedrijven die wel vrouwen onder hun werknemers hebben, willen ze dus ook aan boord houden. Interne vrouwennetwerken binnen bedrijven zoals Capgemini, IBM en Unisys kunnen daarbij – en bij het verbeteren van inclusie en de cultuur – helpen.

Volgens recente cijfers van expertisecentrum digitalisering en ICT pr-eDICT van opleidingsfonds arbeidsmarkt ICT CA-ICT is nu ongeveer 18,5% van alle ICT’ers in Nederland een vrouw. En ook de nieuwe aanwas in Nederland bestaat vooral uit mannen, weet Tineke Meints, hr-directeur bij Capgemini Nederland. “8% van de Nederlandse IT-studenten is vrouw, terwijl het aantal vrouwelijke ICT-studenten in de hele Europese Unie uitkomt op 18% tot 19%. In Nederland hebben we dus best een uitdaging om vrouwen te werven.”

Diverse techbedrijven besteden daarom met interne netwerken speciaal aandacht aan diversiteit en inclusie, in de hoop onder andere meer vrouwen aan boord te krijgen en de vrouwen die er al zijn te steunen en te helpen met hun ontwikkeling. “Het is heel belangrijk om daar extra aandacht aan te besteden, om te zorgen dat je een omslag gaat maken en meer vrouwen krijgt en houdt”, vindt ook Marie-Christine Delvaux, directeur van Unisys Nederland.

Werken aan inclusie

Binnen Unisys is het Women in Technology-programma opgezet, een programma binnen het bedrijf waarin vrouwen zich zowel persoonlijk al professioneel kunnen ontwikkelen. “Een van de dingen die we met het programma van de grond proberen te krijgen, is dat vrouwen andere vrouwen gaan aantrekken. Dus dat ze in hun netwerk andere geïnteresseerden proberen te vinden, bijvoorbeeld door vrouwen op evenementen presentaties te laten geven.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!