Loopbaan

Carriere
Vrouwen ondervertegenwoordigd in ICT-functies op hoogste niveau

Vrouwen ondervertegenwoordigd in ICT-functies op hoogste niveau

Het aandeel vrouwen steeg wel licht tussen 2013 en 2018.

© CC0 - Unsplash Daria Nepriakhina
13 november 2019

Het aandeel vrouwen steeg wel licht tussen 2013 en 2018.

Vergeleken bij andere beroepsgroepen werken er in de ICT relatief weinig vrouwen op het hoogste niveau, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De verdeling is de afgelopen jaren wel verbeterd.

In de top tien beroepen op het hoogste beroepsniveau met grootste aandeel mannen staan drie ICT-beroepen, namelijk managers ICT, software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten. In de top tien beroepen op het hoogste beroepsniveau met het grootste aandeel vrouwen staat geen enkele ICT-functie.

Tussen 2013 en 2018 steeg het aandeel vrouwen wel bij alle drie van de beroepsgroepen in de top tien met hoogste aandeel mannen. Dat gebeurde het hardst bij databank- en netwerkspecialisten; het aandeel vrouwen van deze beroepsgroep steeg van 14,6 procent in 2013 naar 17,4 procent in 2018. Het aandeel mannen is het hoogst onder de managers ICT, namelijk 93,1 procent van de werknemers met deze functie is man.

Bij ondervertegenwoordiging van vrouwen in managementfuncties speelt onder meer mee dat vrouwen vaker in deeltijd werken dan mannen, aldus het CBS. Deeltijdwerkers hebben minder vaak een managementfunctie dan werknemers die in voltijd werken.

ICT-studies

Ook qua studierichting zijn vrouwen met ICT-studies ondervertegenwoordigd. Mannen zijn ruim in de meerderheid onder hoogopgeleiden met een afgeronde opleiding in informatica (87 procent) en techniek (82 procent). De studierichting Informatica is een van de weinige studierichtingen waar het aandeel vrouwen in de leeftijd 15 tot 45 jaar lager is dan het aandeel vrouwen in de leeftijd van 45 tot 75 jaar.

Informatica behoort tot de studierichting in het hoger onderwijs waar het aandeel vrouwen het laagst is, namelijk 12,2 procent. Ook bij andere bèta-studierichtingen als techniek, natuurwetenschappen, wiskunde en statistiek is het aandeel vrouwen laag. In de studierichting Diergeneeskunde en – verzorging zijn is het aandeel vrouwen het hoogst, 81,8 procent is daar vrouw. De verdeling man/vrouw is het best bij de studierichting Kunst, daar is de verdeling bijna fifty-fifty.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.