Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouwen ondervertegenwoordigd in ICT-functies op hoogste niveau

Vergeleken bij andere beroepsgroepen werken er in de ICT relatief weinig vrouwen op het hoogste niveau, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De verdeling is de afgelopen jaren wel verbeterd.
vrouwen in IT
© CC0 - Unsplash
CC0 - Unsplash

In de top tien beroepen op het hoogste beroepsniveau met grootste aandeel mannen staan drie ICT-beroepen, namelijk managers ICT, software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten. In de top tien beroepen op het hoogste beroepsniveau met het grootste aandeel vrouwen staat geen enkele ICT-functie.

Tussen 2013 en 2018 steeg het aandeel vrouwen wel bij alle drie van de beroepsgroepen in de top tien met hoogste aandeel mannen. Dat gebeurde het hardst bij databank- en netwerkspecialisten; het aandeel vrouwen van deze beroepsgroep steeg van 14,6 procent in 2013 naar 17,4 procent in 2018. Het aandeel mannen is het hoogst onder de managers ICT, namelijk 93,1 procent van de werknemers met deze functie is man.

Bij ondervertegenwoordiging van vrouwen in managementfuncties speelt onder meer mee dat vrouwen vaker in deeltijd werken dan mannen, aldus het CBS. Deeltijdwerkers hebben minder vaak een managementfunctie dan werknemers die in voltijd werken.

ICT-studies

Ook qua studierichting zijn vrouwen met ICT-studies ondervertegenwoordigd. Mannen zijn ruim in de meerderheid onder hoogopgeleiden met een afgeronde opleiding in informatica (87 procent) en techniek (82 procent). De studierichting Informatica is een van de weinige studierichtingen waar het aandeel vrouwen in de leeftijd 15 tot 45 jaar lager is dan het aandeel vrouwen in de leeftijd van 45 tot 75 jaar.

Informatica behoort tot de studierichting in het hoger onderwijs waar het aandeel vrouwen het laagst is, namelijk 12,2 procent. Ook bij andere bèta-studierichtingen als techniek, natuurwetenschappen, wiskunde en statistiek is het aandeel vrouwen laag. In de studierichting Diergeneeskunde en – verzorging zijn is het aandeel vrouwen het hoogst, 81,8 procent is daar vrouw. De verdeling man/vrouw is het best bij de studierichting Kunst, daar is de verdeling bijna fifty-fifty.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in