Loopbaan

Carriere
Pien Oosterman

Vrouwen aan de top bij Levi9

Pien Oosterman benoemd tot CEO; Debby Jansen volgt haar op als CCO.

Pien Oosterman, CEO van Levi9 © Levi9
10 april 2018

Pien Oosterman benoemd tot CEO; Debby Jansen volgt haar op als CCO.

De helft van de directie van Levi9 is inmiddels vrouw: Pien Oosterman (44) is sinds deze maand de nieuwe CEO van technologiebedrijf Levi9. Haar oude directiefunctie – Chief Commercial Officer (COO) wordt ingevuld door Debby Jansen (47) die afkomstig is van Capgemini, waar ze aan het hoofd stond van de Academy.

Oosterman volgt Paul Schuyt op die negen jaar CEO was van Levi9 en nu met pensioen gaat. Hij blijft als non-executive betrokken bij het bedrijf en zal zich ook nog blijven bezighouden met het thema leadershipdevelopment.

Levi9 heeft een hoofdkantoor in Amsterdam, maar de meerderheid van het personeel werkt in een van de kantoren in de Oekraïne, Roemenië en Servië. In totaal telt het bedrijf ruim 900 personeelsleden. In Nederland wordt er vrijwel niets aan softwareontwikkeling gedaan voor klanten, dat gebeurt allemaal via nearshoring. Bekende klanten zijn TomTom, Bol.com, Talpa en Exact.

Pien Oosterman stapte ruim jaar een jaar geleden over van Sogeti naar Levi9. Zij sprak destijds over haar carrièremove met AG Connect, waarna dit interview verscheen.

Vaker in het buitenland

In dat interview gaf ze aan dat ze best van vliegen houdt, maar dat het niet de overhand moet krijgen. In haar rol als CEO gaat ze meer vliegen, langs alle locaties, maar het blijft volgens haar binnen de perken. “Ik schat dat ik 2 keer per maand een dag of 4 in Oost-Europa zit, terwijl dat als CCO een keer per maand een of twee nachten was.”

“Ik vind het een enorme eer en uitdaging om met Levi9 de toekomst in te gaan. Er ligt een fantastisch fundament waarop we verder kunnen bouwen aan een sterke cultuur en een klantgerichte organisatie”, aldus Oosterman. Zij werkt ruim 20 jaar in de IT-dienstverlening. In 2016 kreeg ze een plek in de Inspiring Fifty, een ranglijst van de 50 meest inspirerende vrouwen in tech.

Vrouwelijk talent te weinig benut

Ze is een van de weinige vrouwelijke CEO’s binnen de tech-scene in Nederland en Europa. En dan heeft ze ook nog eens een druk gezinsleven met 5 kinderen, waarvan er nu nog 2 thuis wonen. Oosterman vindt het onbegrijpelijk waarom  de IT zoveel vrouwelijk talent zo weinig benut en stimuleert. “De arbeidsmarkten zijn oververhit en we hebben eenvoudig weg al het talent nodig dat er is.”

Onbewust worden meisjes in Nederland volgens Oosterman een andere kant op gestuurd dan jongens. “Het zit in ons hele systeem. Ik ben er sterk van overtuigd dat dit een van de redenen is waarom het aantal vrouwen in Tech in Nederland zo laag is. Ik ben er een voorstander van om onze vooringenomenheid over wat goed en wat slecht is voor jongens en meisjes eens echt goed onder de loep te nemen. Ik realiseer me dat dit een lange reis is.” 

Pien Oosterman

Pien Oosterman, CEO van Levi9 (foto: Levi9)

Tips van Pien

Oosterman heeft 2 tips voor vrouwen die het willen gaan maken in de IT:

  1. Probeer niet gelijk te rennen als je nog niet kan lopen
    “Doe het stap voor stap in je eigen tempo. Elke stap is de moeite waard en daarnaast geeft het jezelf inzicht om te ontdekken wat je wil. Wat is jouw balans? Wat is jouw passie?  Zolang je in balans bent en zolang je gepassioneerd bent is alles mogelijk. Je bent zelf degene die je eigen ambities bepaalt en ook degene die ze altijd mag bijstellen zowel naar boven als naar beneden.”
  2. Zoek een vrouwelijk rolmodel
    “Wees zo brutaal om haar persoonlijk te benaderen en vraag om support. Veel vrouwen vinden het hartstikke leuk om een ander een zetje vooruit te geven. Je kunt er veel van leren en op jouw beurt kan je je eigen kennis, ervaring en netwerk ook weer delen. Het geeft voldoening om te geven en is heel waardevol om te krijgen!”

Debby Jansen nieuwe COO

Oostermans rol van Chief Commercial Officer (CCO) bijj Levi9 is in maart overgenomen door Debby Jansen (47). De nieuwe CEO ging bewust op zoek naar een vrouwelijke opvolger. “Ik ben zo blij dat het ook zo goed gelukt is! Het klikt persoonlijk heel goed met Debby en ik heb er alle vertrouwen in dat zij het stokje prima van mij over gaat nemen.”

Jansen was de afgelopen 2 jaar directeur van Capgemini Academy. In totaal was ze ruim 11 jaar werkzaam in diverse rollen bij het consultancybedrijf. Zo was ze als Directeur van Capgemini Infrastructure Outsourcing Central Europe verantwoordelijkheid voor alle outsourcingsklanten.

Natuurlijk zit er volgens Jansen een verschil in de vaardigheden en competenties tussen vrouwen en mannen. “Maar het mag geen doel op zich zijn om vrouwen aan de directietafel te krijgen. We moeten allemaal offers maken om te bereiken wat we willen bereiken en daar zit wat mij betreft geen verschil in tussen mannen en vrouwen.”

Zij is wel van mening dat doordat vrouwen over het algemeen over andere competenties en vaardigheden beschikken, het van belang is om vrouwen binnen teams werkzaam te hebben. “Binnen technische omgeving werken over het algemeen meer mannen dan vrouwen en het aantal vrouwen mag met name in deze omgeving worden verhoogd, mede ook omdat er een groot tekort is aan goed IT-personeel.” IT bestaat steeds meer uit communicatie en luisteren naar de ‘echte” klantvraag en dat zijn vaardigheden die vrouwen prima beheersen.

Debby Jansen

Debby Jansen, CCO van Levi9 (foto: Levi9)

Debby woont samen met haar man Menno in Woerden. De dochters van Menno beschouwt ze als haar eigen en de jongste woont nog in deeltijd bij ze. 

Tip van Debby

Debby heeft nog wel een tip voor vrouwen die het willen maken in Tech: “Alles is mogelijk mits je het echt wilt. De intrinsieke motivatie is essentieel en daarmee kan je ver komen. Ver komen is voor iedereen anders. Het gaat er uiteindelijk om dat je voor jezelf de juiste balans vindt en ook die is voor iedereen anders. Wil je echt stappen maken dan moet je weten dat het af en toe niet makkelijk is, maar realiseer je dat er veel mensen zijn die je hierbij willen helpen mits je hiervoor open staat. Je moet er echt voor willen gaan.”

 

Girlsday

Aankomende donderdag is het Girlsday, waarbij verschillende IT-werkgevers meisjes laten zien hoe leuk het IT-vak is. Ook Levi9 doet hieraan mee. Het bedrijf ontvangt op het kantoor in Amsterdam een groep meiden van 14,15 jaar die in overleg met de nearshore-teams in Oost-Europa samen een app moeten bedenken en maken. Oosterman: “Wij doen hier geen development, maar werken via allerlei communicatiekanalen nauw samen met onze ontwikkelteams in Oost-Europa. Op die manier laten we die meiden zien hoe wij werken en hoe leuk en dynamisch ons vak is.”
Het aandeel vrouwen stijgt de laatste tijd bij Levi9, niet allen ind e top, maar ook overall. Oosterman haast zich wel om te zeggen dat dat niet alleen haar verdienst is. “In de landen waar wij ontwikkelcentra hebben, studeren er veel meer meisjes IT. Dat heeft vooral een economische redenen: de verdiensten voor IT’ers zijn daar nou eenmaal heel erg goed ten opzichte van andere functies.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.