Vrouwelijke rolmodellen in ICT boeken succes

8 oktober 2010

“Zo’n vijf jaar geleden ben ik gevraagd om rolmodel te worden voor vrouwen in de ICT, omdat ik erg enthousiast ben over mijn werk en dat heel leuk vind om over te brengen aan anderen”, vertelt Freena Eijffinger (29), die drie jaar na haar studie Hogere Informatica in 2007 begon met haar eerste ICT-onderneming. Inmiddels is haar derde onderneming gestart. “Als ik voor een klas sta met jonge meiden, vind ik het een enorme uitdaging ze weg te laten gaan met het idee: tjonge, die ICT is zo suf nog niet! Er zijn meer vrouwen nodig in de ICT. Wij denken niet zozeer beter, maar wel anders dan mannen. Binnen projecten heb ik vaak een totaal andere kijk op dingen en dan zijn we complementair aan elkaar. Dat heeft vaak leuke samenwerkingen en originele oplossingen tot gevolg.”

Onlangs kwamen ongeveer honderd rolmodellen in NS Trefpunt in Utrecht bij elkaar op de bijeenkomst ‘Rolmodel, dank je wel’. Organisator VHTO wilde hiermee de 1500 vrouwelijke professionals uit haar rolmodellendatabase Spiegelbeeld bedanken. Deze rolmodellen, waaronder veel uit de ICT, proberen met voorlichting meisjes op scholen te interesseren voor een carrière in bèta, techniek en ICT. En dat is hard nodig. In Nederland is van alle ICT’ers ongeveer tien procent vrouw. Belangrijke oorzaken die in verband met de geringe belangstelling van vrouwen voor ICT worden genoemd, zijn het ‘nerderige’ imago en het gebrek aan voorbeeldvrouwen.

“Van de voorlichting en speeddatesessies, snel wisselende gesprekjes tussen leerlingen en rolmodellen, op middelbare scholen verwacht ik dat meisjes gaan nadenken over de mogelijkheden in de ICT en steeds vaker kiezen voor ICT en/of techniek”, licht Vanessa Engelhart toe. Ze heeft haar eigen bedrijf EQIP Consultancy en heeft altijd een interesse gehad in techniek. “Ik hoop dat ze een beter zicht krijgen op wie je allemaal tegenkomt in de ICT. Dus niet alleen de systeembeheerder met een schroevendraaier en pc maar ook mensen die zich bezighouden met beveiliging, servicedesk, innovatie et cetera. Neem de rol van adviseur of projectmanager… die kunnen vrouwen heel goed vervullen. Ze zeggen niet voor niets dat vrouwen vaak beter zijn in multitasken. Als je van regelen en organiseren houdt en je hebt daarnaast gevoel voor technische zaken, dan zijn er heel veel leuke kansen en mogelijkheden. Dat hoop ik over te brengen op meisjes.”

Samen met twaalf andere rolmodellen was Vanessa genomineerd voor een ‘Rolemodel award’. Naast de uitreiking hiervan door Merel van Vroonhoven, directeur NS, kregen alle deelnemers een training aangeboden. Om de rolmodellen te bedanken voor hun inzet en om nog beter voorlichting te kunnen geven. De rolmodellendatabase bestaat inmiddels vijf jaar en het is een succes. Volgens VHTO steeg op scholen waar rolmodellen actief zijn het aantal meisjes dat kiest voor een bètatechnisch profiel met 93 procent ten opzichte van 2000-2001. In diezelfde periode steeg bij meisjes ook de belangstelling voor bètatechnische studies in het hoger onderwijs met 54 procent.

Rolmodel Evelien Fick (34), adviseur strategie en innovatie bij Wigo4it en bovendien voorzitter van Women on the Web, gelooft heel erg in rolmodellen. “Zelf las ik ooit in de Tina of de Yes een interview met een vrouw die het werk deed wat ik nu doe. ‘Dat wil ik ook!’, dacht ik toen. “Ik merk tijdens mijn werk als rolmodel dat kinderen heel stereotiep denken en techniekgerelateerde beroepen als mannelijk zien. Hier verandering in brengen is ook een verantwoordelijkheid van alle vrouwen in de IT. Treed meer naar buiten met wat je in het dagelijks leven doet, praat erover met kinderen in je omgeving. Het is voor kinderen namelijk heel moeilijk om zich iets voor te stellen bij ‘werken’. Beroepen als kapper, timmerman, chirurg en treinmachinist spelen erg tot de verbeelding, voor andere beroepen geldt dat je moet ‘leren’ wat het beroep inhoudt. Tijdens de voorlichting stellen kinderen veel vragen. Die frisse blik kan tot verrassende inzichten leiden. En de stereotype gedachten van kinderen over je vak, kom je ook in de volwassen wereld tegen. Het is goed je daar bewust van te zijn.”

Ook Freena wijst op de hardnekkigheid van stereotypen, dat het ICT-beeld van meisjes gebaseerd is op films en meningen van anderen. “Ik voldoe absoluut niet aan het stereotype nerd. Ik draag geen bril, geen ruitjesoverhemd, geen pennen in mijn borstzakje en ik zie er echt uit als een vrouw. Dus veelal doet dat verbazen. Vaak heb ik niet direct de volle aandacht van een groep jongeren. Dit verandert als ik vertel over mijn ICT-werk voor bijvoorbeeld kinderen met autisme en hoe ICT levens kan veranderen. Ik hoop te bereiken dat die meiden inzien dat zij zelf ook zo’n rol voor mensen kunnen spelen met hun kennis en kunde.”

Evelien ziet het niet als haar taak om meisjes richting technische vervolgopleiding te loodsen. Voor haar is het succes als rolmodel erin gelegen bij kinderen twijfel over keuzes weg te nemen. “Natuurlijk hoop ik meiden die twijfelen te inspireren om voor techniek te kiezen. Maar wanneer meiden na het gesprek weloverwogen de keuze kunnen maken toch niet voor die techniek te gaan, is het ook goed. Je wilt dat kinderen hun eigen passie weten te vinden. Als je dat bereikt, ga je tevreden naar huis.”

De ervaringen van hun optredens als rolmodel beoordelen zowel Freena als Evelien en Vanessa als positief. Vanessa: “Ik merk dat de jongeren heel leuk reageren. En vaak vraag ik achteraf ‘had je dit verwacht?’. Meestal antwoorden ze dat ze helemaal niet wisten wat te verwachten en dat ze verrast zijn dat je zoveel in de ICT kunt doen naast systeem- en netwerkbeheer. In dat geval heb ik mijn doel weer kunnen bereiken, zeker als er in een klas een paar meiden zijn die door mijn bezoek als rolmodel kiezen voor ICT.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!