Loopbaan

Carriere
vrouwen

Vrouwelijke IT’er verdient 10.000 euro minder

Vrouwen in de IT zijn er in Nederland qua loonkloof slechter aan toe dan in de meeste andere beroepen.

© Pixabay CC0 Public Domain
22 maart 2018

Wereldwijd is er nog altijd sprake van een grote kloof tussen wat mannen en wat vrouwen verdienen in de IT. Ook in Nederland is er nog altijd een groot inkomensverschil, zelfs groter dan in de meeste andere sectoren.

De gemiddelde IT’er verdient in ons land 56.627 euro bruto per jaar. Maar vrouwelijke IT’ers moeten het met zo’n 10.000 euro minder doen. Het gemiddelde jaarsalaris voor vrouwelijke IT’ers komt namelijk uit op 46.208 euro. Vrouwen in tech verdienen in Nederland 18,4% minder dan hun mannelijke collega’s.

Dat blijkt uit de Vrouwen in Tech Index 2018 van carrièreplatform Honeypot. De studie gaat uit van 41 landen in de OECD en EU, en presenteert vergelijkbare data die betrekking hebben op zowel de techindustrie als de inkomensongelijkheid. Honeypot zegt het grootste carrièreplatform voor Software Ontwikkelaars, DevOps Engineers, Data Scientists, Product Owners, QA Testers en Engineering Leaders te zijn binnen Nederland. Het is gelanceerd in oktober 2015 en is actief in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Grootverdieners in de VS

In de Verenigde Staten verdienen vrouwen in de ICT het meest, namelijk €70.153  op jaarbasis. Het wordt gevolgd door Ierland (€49.052) en Zwitserland (€47.814). In Mexico verdienen vrouwelijke IT’ers het minst, respectievelijk €15.788 en €12.520 per jaar. Nederland staat in de subtop als het gaat om gemiddelde IT-salarissen voor vrouwen. Met een overall inkomensverschil tussen mannen en vrouwen van 16,1% is het in Nederland beter gesteld met de economische gelijkheid dan in Duitsland, Engeland en de VS. De afgelopen vijf jaar nam de inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen in IT-beroepen in ons land slechts licht af met 1,7%.

Maar op een ander vlak scoort Nederland juist weer heel slecht. Zo is slechts 15,5 procent van alle IT’ers in ons land vrouw. Nederland heeft met 18,7% het op zes na laagste percentage vrouwelijke STEM-afgestudeerden. STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. “Dit geeft aan dat de ongelijkheid binnen de techindustrie op onderwijsniveau in Nederland aangepakt moet worden om de gelijkheid voor de volgende generaties te verbeteren”, reageert Emma Tracey, medeoprichtster van Honeypot. De regering kan daarbij volgens haar een voorbeeld nemen aan Amerikaanse programma’s zoals ‘Girls Who Code’, die vrouwen al op jonge leeftijd inspireren en leren programmeren.

De resultaten uit de Vrouwen in Tech Index 2018 werpen een licht op beroepsongelijkheid tussen mannen en vrouwen, zowel binnen de totale economie als binnen de techsector. Honeypot heeft de rol onderzocht die gendergelijkheid speelt binnen de techwereld door onder andere het aandeel vrouwelijke werknemers, de inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen en de kansen voor vrouwen binnen de techsector te vergelijken. Met de resultaten van de studie wil Honeypot laten zien welke landen de beste kansen bieden voor vrouwen in tech. Het hoopt daarnaast de techwereld te motiveren verdere stappen te zetten richting meer gendergelijkheid.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!