Innovatie & Strategie

Infrastructuur
ISDN-uitfasering

Vrees voor 'gedoe' belangrijke reden aanhouden ISDN-2

ISDN-gebruikers blijven 'plakken'.

© KPN
8 december 2011

ISDN-gebruikers blijven 'plakken'.

Gebruikers van ISDN-2 zijn honkvast. Ruim de helft van deze groep heeft geen plannen de aansluiting te veranderen. Nog eens een kwart weet het nog niet. Een belangrijke reden is de rompslomp die zo'n verandering met zich meebrengt.

De belangrijkste reden om wel over te stappen op alternatieve verbindingen is de prijs, blijkt uit een onderzoek dat door Heliview werd uitgevoerd in opdracht van toezichthouder Opta.

ISDN blijkt voor zowel consumenten als bedrijven nog een waardevol alternatief voor andere digitale verbindingen als ADSL of voor een analoge lijn. De behoefte aan twee of meer in- en uitgaande verbindingen wordt het vaakst aangevoerd, gevolgd door de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de lijnen.

Afnemers kiezen hun aanbieder doorgaans op basis van gewoonte (53 procent), maar ook de kwaliteit van de dienstverlening en de kosten vormen bij respectievelijk 29 en 20 procent van de ondervraagden de belangrijkste overweging. Het marktaandeel van KPN is het hoogst, namelijk 85 procent voor zakelijke afnemers en 72 procent bij huishoudens. Ziggo is de belangrijkste alternatieve ISDN-aanbieder, gevolgd door Tele2, Vodafone en UPC.

Een relatief hoog percentage van de ISDN-gebruikers (16 procent) geeft aan geen zin te hebben in uit te zoeken of overstappen zin heeft. 11 procent verwacht dat overstappen 'veel gedoe' met zich meebrengt. Bij huishoudens speelt dit argument overigens meer dan bij zakelijke afnemers.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.