Overslaan en naar de inhoud gaan

Vraag naar tablets blijft dalen

Dit jaar worden 9,6 procent minder tablet-pc’s verkocht dan vorig jaar, voorziet marktonderzoeker IDC. Die dacht in maart nog dat de daling beperkt zou blijven tot 6 procent.
iPad Pro met smart keyboard
© Apple
Apple

Het is het tweede jaar op rij waarin de tabletmarkt dalende cijfers vertoont. In 2015 daalde de vraag naar tablets al 10 procent. Die dalende tendens houdt volgend jaar ook aan, maar wordt gekeerd in 2018.

Twee-in-een

Tablet-producenten stappen nu geleidelijk over op de productie van zogeheten twee-in-een tablets, waarvan het toetsenbord kan worden gescheiden. De vraag naar deze tablet-variant stijgt wel. Nu nog vormen de 2-in-1 tablets 16 procent van de tabletmarkt, maar dat zal in 2018 zijn gegroeid tot 31 procent. Die groei is deels te danken aan een groter aanbod in producten, daling van de prijzen en grotere bekendheid onder consumenten.


De 2-in-1 tablet is in feite een laptop met een toetsenbord dat losgekoppeld kan worden. Tot voor kort zagen vooral pc-fabrikanten dit als hun markt, maar tabletproducenten stappen nu ook in de productie van deze variant. IDC verwacht daarom dat dit tot een grotere concurrentie en dus lagere prijzen zal leiden. Bovendien hebben gebruikers volgens IDC weinig goede redenen om hun tablets te vervangen door nieuwe tablets. De twee-in-een-tablets zouden wel een goede vervanging vormen omdat ze meer zakelijke productiviteit kunnen bieden.

Tablet blijft wel

IDC voorziet niet een totale ineenstorting van de markt voor 'slate tablets'. De marktvorser spreekt van een "robuuste blijvende markt" voor tablets met een scherm tot maximaal 8 inch en een prijs die niet boven de 125 dollar komt. tot 2020 zullen daarvan jaarlijks rond de 100 miljoen worden verkocht.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in