Loopbaan

Carriere
salaris

Vraag naar security-specialisten naar kookpunt

Door nieuwe wet- en regelgeving enorme groei van vraag naar specialisten; salaris gaat richting ton.

geld © Shutterstock
14 juni 2017

Door nieuwe wet- en regelgeving enorme groei van vraag naar specialisten; salaris gaat richting ton.

Over 5 jaar zijn er in Europa 350.000 cybersecurity-vacatures ontstaan als gevolg van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) – ook wel GDPR (General Data Protection Regulation) genoemd. En er zijn onvoldoende specialisten om die vacatures op te vullen, waardoor de salarissen de pan uit rijzen.

Nergens ter wereld groeit de vraag naar cybersecurityspecialisten zo hard als in Europa.

 

Dat blijkt uit onderzoek van International Information System Security Certification Consortium, (ISC)2, meldt the Register. Vier van de tien overheden en bedrijven zeggen het aantal cybersecurity-specialisten het komende jaar met meer dan 15% uit te moeten breiden als gevolg van de nieuwe wet. Hierdoor loopt het tekort aan dit type professionals in rap tempo op.

In 2022 zou het gaan om een tekort van 350.000 cybersecurity-professionals. De sterk toenemende vraag zal er voor zorgen dat de salarissen van dit type IT-professionals enorm zal stijgen, waarschuwt (ISC)2. In Groot-Brittannië zal het gemiddelde jaarsalaris van cybersecurity-specialisten de komende vijf jaar met maar liefst 39% toenemen. Hierdoor komt het gemiddelde jaarsalaris uit op meer dan 87.000 pond (zo’n 98.695 euro).

Het (ISC)2 rapport, Benchmarking Workforce Capacity and Response to Cyber Risk geheten, is onderdeel van de Global Information Security Workforce Study gebaseerd op een onderzoek waarvoor 19.000 cybersecurity-professionals (waarvan 3694 in Europa) werden ondervraagd. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Frost & Sullivan in opdracht van het Center for Cyber Safety and Education, met hulp van (ISC)2, Booz Allen Hamilton en Alta Associates.

Schaarse, goedbetaalde krachten

De onderzoekers hebben het over ‘schaarse, goedbetaalde krachten’, terwijl de werkloosheid in Europa daalt naar slechts 1 procent. Organisaties hebben volgens hen steeds meer moeite om personeel aan zich te binden. Zo zou wereldwijd 21 procent van de professionals het afgelopen jaar van baan zijn veranderd. Bovendien moeten werkgevers dus rekening houden met hogere salariskosten, door de toenemende krapte.

(ISC)2 raadt organisaties aan om zich meer in te spannen om nieuwkomers te werven en behouden en personeel tijdig om te scholen met het oog op de veranderde wet- en regelgeving. “Scholing en de bereidheid om talent van buiten de bestaande cybersecurity-vijver aan te trekken zijn cruciaal om de kloof tussen vraag en aanbod te dichten”, aldus Adrian Davis, managing director voor de EMEA-regio bij (ISC)2. Maar liefst een vijfde van het personeel in Europa beschikt momenteel over geen enkele ICT-vaardigheid. Dit moet snel veranderen, benadrukt (ISC)2. Organisaties moeten hun deuren daarom openen voor nieuw, jonger en diverser talent.

Kleine bedrijven en overheid vooral de dupe

Raj Samani, fellow en chief scientist bij beveiligingsbedrijf McAfee, zegt tegen The Register te verwachten dat het tekort aan cybersecurityspecialisten vooral kleinere bedrijven en de overheid parten zal spelen. “Als het uurtarief of het salaris van cybersecurity-specialisten hard gaat stijgen, heeft dat meer impact op kleinere bedrijven en de overheid dan op grotere bedrijven, die meer financiële ruimte hebben om in te kunnen gaan op de wensen en eisen van talent.”

Algemene verordening gegevensbescherming

De algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is een Europese privacyverordening en gaat over de 'bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens'.
In het Engels heet de AVG General Data Protection Regulation (GDPR). De verordening vervangt de databeschermingsrichtlijn uit 1995, aangezien die niet meer aansloot op de huidige digitale wereld.
De AVG is in mei 2016 in werking getreden. Van organisaties wordt verwacht dat zij vanaf die tijd hun bedrijfsvoering met de AVG in overeenstemming brengen. Zij krijgen daarvoor tot 25 mei 2018 de tijd. Daarna mag iedereen organisaties op de naleving van de AVG aanspreken.
De maximale boete is 20 miljoen euro of 4% van de jaarlijkse wereldwijde omzet in het geval van een onderneming, afhankelijk van welk bedrag hoger is.
Opsporingsinstanties en het OM zijn van de AVG vrijgesteld, omdat zij onder aparte privacywetgeving vallen.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
1
Reacties
Anoniem 15 juni 2017 21:44

Allemaal onzinnnnnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.