Loopbaan

Carriere
scrum whiteboard

Vraag naar Scrum Masters neemt hard toe

Enorme groei Scrum-vacatures op vacaturesites.

© CC BY 2.0 - Flickr,  Kay Kim
14 augustus 2018

Enorme groei Scrum-vacatures op vacaturesites.

In de afgelopen 12 maanden werden er maar liefst 1239 Scrum Masters gezocht via Joblift in Nederland. Dat is een toename van 65% in een jaar tijd.

Dat becijferde Joblift, dat actief is in Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Het banenplatform analyseerde de toenemende populariteit van Scrum op de Nederlandse werkvloer. Scrum is ooit begonnen als softwareontwikkelingsmethode die zich vanuit de IT naar andere sectoren heeft verspreid. Inmiddels werken veel organisaties in het bedrijfsleven en de overheid met Scrum- en andere Agile-concepten om werk- en innovatieprocessen te stroomlijnen.

Joblift analyseerde 2,3 miljoen vacatures die in de afgelopen drie jaar werden uitgeschreven en constateerde dat Scrum in maar liefst 48.983 vacatures werd genoemd—dit komt neer op 2% van de totale vacaturemarkt in deze periode. Vooral Scrum Masters, die zich hoofdzakelijk bezig houden met het leiden van een Scrum-team, zijn veelgevraagd. In de afgelopen drie jaar werden er in Nederland 2.638 banen voor Scrum Master uitgeschreven: drie jaar geleden waren dat er 650, twee jaar geleden 749, en in de afgelopen twaalf maanden 1.239. Het gaat dus om een toename van 65% in een jaar tijd.

Minimaal hbo-niveau

Van de verschillende Agile-methodes waaronder bijvoorbeeld ook test-driven development, XP en Kanban vallen, blijkt Scrum het populairst. Ter vergelijking: de term Kanban werd in 2.842 vacatures genoemd.

Omdat Scrum Masters per definitie een leidinggevende rol hebben wordt er voor de baan veelal naar hoogopgeleide sollicitanten gevraagd. Voor meer dan 98% van de vacatures is minstens een hbo-diploma vereist. Opvallend is dat voor slechts 433 van de 2.638 banen een Certified Scrum Master (CSM) of Professional Scrum Master (PSM) certificaat wordt verlangd (nog geen 16,5%).

Soft skills een must

Minstens zo belangrijk voor Scrum-professionals zijn de juiste soft-skills, zoals bij de meeste coaching posities het geval is, benadrukt Joblift. De vijf soft-skills waarnaar het vaakst wordt gevraagd in Scrum Master vacatures zijn:

  • pro-activiteit
  • flexibiliteit
  • passie
  • gedrevenheid
  • resultaatgerichtheid.

Communicatieve vaardigheden en teamwork-mentaliteit worden minder vaak benoemd in de vacatures, waarschijnlijk omdat dergelijke soft skills voor de hand liggende eigenschappen van een Scrum Master zijn.

Vooral vraag in Noord-Holland

Noord-Holland is de provincie waar de meeste vraag is naar Scrum Masters: de afgelopen drie jaar werden 812 van de 2638 vacatures daar uitgeschreven, wat neerkomt op meer dan 30%. Zuid-Holland staat op plaats twee (478 banen), gevolgd door Utrecht, waar 466 Scrum Master werden gezocht.

Ook Scrum Masters die eventueel zouden willen doorgroeien tot Agile Coach vinden in Noord-Holland het meeste werk. Agile Coaches hebben naast uitgebreide kennis van Scrum ook expertise in andere Agile concepten zoals Kanban of XP. Voor Agile Coaches werden in drie jaar tijd 1079 vacatures uitgeschreven, waarvan 365 in Noord-Holland.

Ook hot op andere vacaturesites

Op Indeed, momenteel de grootste vacaturesite in ons land, staan vandaag meer dan 8000 vacatures met de term ‘scrum’ erin online in heel Nederland. Het gaat om 1389 vacatures voor Scrum Masters, waarvan 133 nieuwe vacatures – de rest staat al wat langer open. Bij Monsterboard gaat het om 1345 openstaande banen met het woord Scrum in de vacaturetekst.

1
Reacties
RB 14 augustus 2018 12:51

Term scrum komt vaak voor in vacatures voor ontwikkelaars bijv: bekend met scrum verder is het ook zo dat de meeste vacatures x3-5 worden uitgezet door detacheerder en onderaannemers.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.