Development

Apps
Windows 8

Vraag naar Modern-apps valt tegen

De nieuwe interface van Windows 8 kan bedrijfstoepassingen verrijken.

© Pixabay CC0
21 maart 2014

Windows 8 en 8.1 draaien in verschillende uitvoeringen op zowel desktop- en laptopcomputers als op tablets. Het biedt een nieuwe gebruikersinterface, de zogenaamde Modern UI, waarvoor specifieke apps ontwikkeld kunnen worden. Voor de consumentenmarkt van tablets is er, ondanks de achterstand op concurrerende platforms (iOS en Android,) een gestage groei van het aantal apps in de Windows Store waar te nemen. Tegelijkertijd blijft de vraag naar het ontwikkelen van enterprise-applicaties die gebruikmaken van deze nieuwe gebruikersinterface achter. Komt dit omdat Modern-apps niet geschikt zijn voor bedrijfstoepassing of is deze stelling onjuist?

Een reden waarom genoemde vraag naar Modern-apps tot nu toe achterwege blijft, heeft te maken met het feit dat sinds de introductie in oktober 2012 de adoptie van Windows 8 zelf maar langzaam op gang is gekomen. Inmiddels overstijgt het marktaandeel van Windows 8 en 8.1 de 10 procent. Met het vervallen van ondersteuning voor Windows XP in 2014 maken veel bedrijven waarschijnlijk de overstap naar een nieuw besturingssysteem, waardoor dit aandeel versneld in omvang kan toenemen.

Op Windows 8-desktops en -laptops draaien zowel de nieuwe stijl Modern-apps alsook traditionele Windows- applicaties, waarbij je in de vertrouwde desktopomgeving terechtkomt. Los van de veel gevoerde discussie of Microsoft met dit dualistische karakter van het OS de juiste weg is ingeslagen, blijft de vraag overeind of de Modern UI wel geschikt is voor ‘line of business’-toepassingen (LOB-apps).

Om deze te beantwoorden, moeten we eerst naar het concept van een app kijken en in het bijzonder naar wat de visie van Microsoft daarop eigenlijk is.

Snel en vloeibaar

Allereerst ondersteunt een app in die visie slechts een beperkt aantal gebruikersscenario’s. Van tevoren wordt in een enkele zin gedefinieerd waar de app echt goed in moet zijn in een zogenaamd ‘great at statement’. Alleen die gebruikersscenario’s die deze functionele definitie direct ondersteunen bouw je in. Afgeleide scenario’s en features laat je weg of krijgen een plek in een andere app. Apps blijven op die manier ‘lean and mean’ en gericht op heel specifieke taken.

Daarnaast is het kenmerkend voor een Modern UI dat de schermlayout volledig is toegespitst op de inhoud van datgene waar de gebruiker op dat moment mee bezig is. Dat wil zeggen op de tekstuele of grafische voorstelling van gegevens. Menu’s, kaders, lijntjes, scrollbars laat je zoveel mogelijk weg en knoppen verberg je om de schermruimte optimaal te benutten en om de gebruiker niet af te leiden van zijn taak.

De schermnavigatie van een app moet ’snel en vloeibaar’ aanvoelen en volgens een eenvoudig en voorspelbaar patroon verlopen. De besturing van Modern-apps is primair gericht op touch, maar bediening met muis en toetsenbord is ook altijd mogelijk.

Tot slot moet het gebruik van apps in Windows 8 leiden tot een consistente gebruikerservaring. Hiervoor wordt gezorgd door enkele voorzieningen in het Windows 8-platform en door middel van duidelijke programmeer- en ontwerprichtlijnen die Microsoft aan app-ontwikkelaars verstrekt. Zo is er een standaardmanier van zoeken en van het delen van gegevens tussen apps via vaste contracten. Ook zijn de app-instellingen altijd op een vaste plek te vinden en is er een standaardmanier voor het weergeven van gebruikersnotificaties door middel van korte berichten (toasts) en door de tegels op het scherm waarmee apps gestart worden. Deze zogenaamde ‘live tiles’ kunnen zichzelf verversen (ook als de app zelf niet gestart is) en actuele statusinformatie of acties aan de gebruiker tonen.

Geschikt of ongeschikt?

Op het eerste gezicht lijkt de beperkte hoeveelheid functionaliteit die een app moet bieden misschien een belemmering voor bedrijfstoepassingen. We zijn juist gewend aan grote veelomvattende applicaties met een veelheid aan autorisatieniveaus waar elke bedrijfs- of afdelingsmedewerker in kan vinden wat voor hem van belang is. Maar veel specifieke taken kun je net zo goed of zelfs beter in kleine, effectieve en doelmatige apps onderbrengen.

De traditionele bedrijfstoepassingen (ook de webgebaseerde) zitten meestal boordevol features, waarvan een groot deel soms niet eens wordt gebruikt. Ze kennen uitgebreide menu’s, de schermen zijn vaak druk en de schermnavigatie vereist ‘stuurmanskunst’ van de gebruiker. Het opnieuw nadenken over simpele navigatiepatronen en het centraal stellen van de inhoud voor de gebruiker kan leiden tot kleine apps die een positievere gebruikerservaring en zelfs hogere productiviteit opleveren.

Het beeld dat bij velen leeft, dat apps alleen geschikt zijn voor lichte consumententoepassingen, is onterecht. De (client) app zelf biedt voornamelijk de relatief eenvoudige presentatie van gegevens aan de gebruiker. Maar de backend of serverkant van de applicatie kan zo zwaar of complex zijn als nodig is. Met name service-georiënteerde architecturen bieden een uitstekend fundament waarop apps naar behoeven kunnen aansluiten om specifieke bedrijfstaken te ondersteunen. Een hybride cloudoplossing is mogelijk, waarbij Modern-apps op meerdere apparaten communiceren met schaalbare webservices in de cloud, die op hun beurt op een veilige manier in verbinding staan met ‘on premises’ webservices binnen het bedrijfsdomein.

Hiermee is zeker niet gezegd dat Modern-apps zonder meer geschikt zijn voor elke bedrijfstoepassing. Dat is zeker niet het geval als door de gebruiker intensief data moeten worden ingevoerd. Maar aan de andere kant is het ook niet zo dat alleen de geijkte mobiele bedrijfsmedewerker ze kan gebruiken. Zo is een Modern-app bijvoorbeeld niet handig voor het invoeren van alle parameters van een uitgebreide hypotheekberekening. Maar wellicht wel voor het samen met de klant doornemen van de resultaten van zo’n berekening en het tonen of simuleren van de gevolgen van gemaakte financiële keuzes. Dit kan dan bovendien zowel op een groot scherm op kantoor van de hypotheekverstrekker als op de tablet van de adviseur die bij de mensen thuis langsgaat. En dat met één en dezelfde app.

Strategie

De Modern UI van Windows 8 en 8.1 is dus wel geschikt voor het aanbieden van sommige bedrijfstoepassingen. Bedrijven moeten niet nalaten deze optie in hun (mobiele) strategie voor het ontwikkelen van gebruikersapplicaties mee te wegen. Modern-apps zijn snel en effectief en kunnen het gebruiksgemak van bedrijfstoepassingen aanzienlijk verhogen.

De eerder beschreven karaktereigenschappen van Modern-apps richten zich er stuk voor stuk op om direct waarde te creëren voor de gebruiker van de app. Waarde creëren voor de gebruiker betekent in de meeste gevallen ook waarde creëren voor het bedrijf en daar is het toch om te doen.

Mogelijkheden

Wanneer is een bedrijfstoepassing geschikt als Modern-app?

 • Over het algemeen kan worden gezegd dat elke toepassing die niet veel tekstuele invoer vereist, geschikt is om als Modern-app te bouwen. Windows 8 is een ‘ touch first’ operating system, wat betekent dat functionaliteit die daarop als app geboden wordt door middel van schermaanraking goed te bedienen moet zijn. Er is overigens een groot aantal Windows 8-apparaten op de markt dat voorzien is van een vast of aansluitbaar toetsenbord om snel te kunnen overschakelen van mobiel naar bureauwerk. Incidenteel invoerwerk hoeft dus geen belemmering te zijn voor de geschiktheid als Modern-app.
 • Als de mobiliteit van medewerkers een rol speelt en de toepassing op verschillende hardware form factors moet kunnen draaien (desktops, laptops en tablets). Scenario’s waarbij gebruikers snel informatie in verschillende tekstuele of grafische vormen tot zich moeten kunnen nemen om beslissingen te maken of actie te ondernemen, lenen zich goed voor Modern-app.
 • Als medewerkers nu al een tablet mee op weg nemen voor het doen van bijvoorbeeld klantpresentaties of het raadplegen van bedrijfsinformatie. Vaak worden er dan nog concessies gedaan aan beveiliging en de integratie en toegang tot gegevens in het bedrijfsdomein. De gebruikservaring van een snelle, op een specifieke taak toegespitste app is veel beter dan van het mobiel surfen over het corporate intranet om informatie te vergaren of taken te volbrengen. Vergelijk het mobiel geld overmaken met je bank-app met het gebruiken van de website internetbankieren.
 • Als een bestaande applicatie groot en onsamenhangend is kan deze beter opgedeeld worden in kleinere eenheden die onderling integreren. Dit biedt een uitgelezen kans om beter na te denken over wat gebruikers een efficiënte manier van werken vinden en geeft ze gereedschap dat ze ook echt gebruiken.

Ontwerpvragen

Wie een bedrijfstoepassing gaat (her)ontwerpen als Modern-app moet zichzelf de volgende vragen stellen:

 • Hoe kan ik de functionaliteit opdelen in kleinere taakgerichte apps?
 • Hoe kan ik de functionaliteit zo aanbieden dat ik zo min mogelijk afhankelijk ben van het toetsenbord?
 • Hoe kan ik live tiles benutten door ze actuele informatie te laten tonen en daarmee een dashboard creëren voor deze kleine apps?
 • Hoe kan ik de gebruiker optimaal gebruik laten maken van de Windows 8-feature om meerdere apps tegelijkertijd op het scherm open te hebben?
 • Hoe kan ik de standaardcontracten gebruiken om effectief informatie te delen tussen de verschillende apps en hun gebruikers?
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

 • Direct toegang tot AGConnect.nl
 • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
 • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!