Beheer

Security
VPN

VPN-netwerk dat door criminelen werd gebruikt uitgeschakeld

Opsporingsdiensten uit meerdere landen werkten samen aan actie. 

© CC0 - Pixabay.com madartzgraphics
22 december 2020

Opsporingsdiensten uit meerdere landen werkten samen aan actie. 

Opsporingsdiensten in meerdere landen hebben met een gezamenlijke actie een groot crimineel VPN-netwerk uitgeschakeld. Het gaat om het zogeheten Safe-Inet, meldt de politie, dat jarenlang door de grootste cybercriminelen wereldwijd zou zijn gebruikt. Via een VPN-verbinding hebben gebruikers een beveiligde connectie tussen henzelf en een intern netwerk.

Onder meer in Nederland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en de Verenigde Staten is infrastructuur in beslag genomen die het netwerk in de lucht hield. Onder de criminelen die Safe-Inet gebruikten, waren volgens de politie onder meer de bedenkers van gijzelsoftware Bitpaymer en Sodinokibi ransomware.

"Deze VPN-dienst verkocht z’n diensten tegen hoge bedragen aan de criminele onderwereld", stelt de politie over het opgerolde netwerk. "Met anonieme VPN-verbindingen van wel vijf lagen zette het zichzelf in de markt als een van de best beschikbare opties om onderschepping door de autoriteiten te vermijden." Ongeveer 250 bedrijven werden volgens de opsporingsdiensten door middel van Safe-Inet bespioneerd. Die bedrijven kregen een seintje, stelt de politie, om zich te wapenen tegen een cyberaanval. In een aantal landen wordt verder onderzoek gedaan om gebruikers van het criminele VPN-netwerk op te sporen en te vervolgen.

De actie werd geleid door de Duitse politie vanuit de plaats Reutlingen. Ook de Duitse, Franse en Zwitserse politie werkten mee aan het onderzoek, alsmede de Europese politiedienst Europol en de Amerikaanse FBI.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.