Management

Governance
tracking

Vopak voert extreem digitaal volgsysteem personeel in

Ondernemingsraad maakt zich grote zorgen.

© CC0 - Pixabay DanielReche
20 november 2019

Ondernemingsraad maakt zich grote zorgen.

Het opslagbedrijf Vopak voert begin volgend jaar een digitaal volgsysteem in voor personeel in het bedrijf. Op eke moment kan de werkgever exact zien waar iemand is, of hij zit of staat of ligt.

Het bedrijf zegt de maatregel te nemen vanuit veiligheidsoogpunt. In het opslagbedrijf wrdt nogal eens met gevaarlijke stoffen gewerkt. Het is volgens het Financieele Dagblad de meest extreme vorm van personeelmonitoring in Nederland.

Privacy in het geding

Tot nog toe maken dergelijke systemen gebruik van toegangspasjes en camerasystemen, maar niet van traceerbare pasjes. De voorzitter van de centrale ondernemingsraad maakt zich grote zorgen over de privacy van de werknemers. De werkgever kan bijvoorbeeld bijhouden hoe vaak iemand naar toilet gaat. De vraag is wat er met die gegevens gebeurt.

Er is ook de vrees dat de pasjes uiteindelijk kunnen worden aangepast zodat de chip in de pas ook geluid kan registreren. Volgens de  CIO van Vopak gaat het uitsluitend om veiligheid. Bijvoorbeeld, als een pasje registreert dat iemand een horizontale houding heeft en het duurt ongewoon lang, gaat er een alarm af op andere pasjes in de buurt. Wanneer een werknemer het terrein verlaat, worden de gegevens gewist. Alleen een  geanonimiseerde kopie blijft bewaard voor het geval na een calamilteit de aanleiding moet worden geanalyseerd.

De centrale ondernemingsraad is in gesprek met de directie over de bezwaren die het personeel heeft ten aanzien van het systeem.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.