Overslaan en naar de inhoud gaan

Vopak voert extreem digitaal volgsysteem personeel in

Het opslagbedrijf Vopak voert begin volgend jaar een digitaal volgsysteem in voor personeel in het bedrijf. Op eke moment kan de werkgever exact zien waar iemand is, of hij zit of staat of ligt.
Doelwit
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Het bedrijf zegt de maatregel te nemen vanuit veiligheidsoogpunt. In het opslagbedrijf wrdt nogal eens met gevaarlijke stoffen gewerkt. Het is volgens het Financieele Dagblad de meest extreme vorm van personeelmonitoring in Nederland.

Privacy in het geding

Tot nog toe maken dergelijke systemen gebruik van toegangspasjes en camerasystemen, maar niet van traceerbare pasjes. De voorzitter van de centrale ondernemingsraad maakt zich grote zorgen over de privacy van de werknemers. De werkgever kan bijvoorbeeld bijhouden hoe vaak iemand naar toilet gaat. De vraag is wat er met die gegevens gebeurt.

Er is ook de vrees dat de pasjes uiteindelijk kunnen worden aangepast zodat de chip in de pas ook geluid kan registreren. Volgens de  CIO van Vopak gaat het uitsluitend om veiligheid. Bijvoorbeeld, als een pasje registreert dat iemand een horizontale houding heeft en het duurt ongewoon lang, gaat er een alarm af op andere pasjes in de buurt. Wanneer een werknemer het terrein verlaat, worden de gegevens gewist. Alleen een  geanonimiseerde kopie blijft bewaard voor het geval na een calamilteit de aanleiding moet worden geanalyseerd.

De centrale ondernemingsraad is in gesprek met de directie over de bezwaren die het personeel heeft ten aanzien van het systeem.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in